Bernard THEVENET

Geboortedatum: 10 januari 1949
Geboorteland: Frankrijk

Franse wielerliefhebbers hebben de gewoonte hun favoriete coureurs koosnaampjes te geven. André Leducq en André Darrigade werden Dedé, Poulidor werd Poupou, Lucien Michard werd Lulu en Laurent Jalabert werd alleen nog maar aangesproken met Jaja.
Ook Bernard Thevenet heeft een koosnaam. Nanard werd hij genoemd, maar het had beter Jojo kunnen zijn, want de carrière van deze renner jojoode jarenlang van hoogtepunt naar dieptepunt en vice versa.
Hij won twee maal de Tour de France in 1975 en ‘77. In het jaar na beide overwinningen viel hij ver terug en fietste hij als een koekenbakker in de rondte als zijn eigen schaduw.
Hij won de Tour van 1975 door als een van de eersten Eddy Merckx een gevoelige nederlaag toe te brengen op Pra Loup. Hij kon toen niet meer stuk in eigen land, waar ze meer dan genoeg hadden van de verstikkende superioriteit van de Belg.
Maar in 1976 was Nanard nergens, om zich in 1977 weer als een vedette te manifesteren. Hij kreeg dat jaar te maken met Hennie Kuiper die dat jaar in een geweldige vorm stak. Hennie was in de etappe naar l’Alpe d’Huez in de gelegenheid om samen met Zoetemelk de Fransman af te slachten, maar hij prefereerde het om eerst het bordje van Thevenet leeg te eten.
Toen hij aan zijn eigen bordje toe was, sloeg hij het winnende gat, maar hij was te zeer gefocust op de etappeoverwinning om direct ook maar de gele trui te pakken. Hij verspeelde tientallen seconden door van de laatste kilometer een triomftocht te maken.
Daardoor kon Thevenet de schade beperken en net zijn leiderstrui behouden. Toen had Kuipertje nog maar één heel klein kansje en dat was in de tijdrit. Nanard was echter een veel betere tijdrijder om na de winst in Parijs direct weer Jojo te worden.
Jaren later bekende hij in de Tour van 1977 corticosteroïden te hebben gebruikt. Niemand maakte er zich nog druk om, ook Kuiper niet. Landis had het in zijn gang naar de rechters wellicht kunnen gebruiken als jurisprudentie, maar heeft dat niet gedaan.
Waarom de Amerikaan wel te schande is gemaakt maken en Thevenet destijds niet? Dat heeft maar met één verschil te maken. Nationaliteit, want Fransen zijn niet zo geneigd om de hand in eigen boezem te steken.
Waar Landis vergeten lijkt te zijn, daar is Thevenet nog elk jaar actief als co-commentator bij de Franse televisie. Ook verblijft hij nog regelmatig in het gevolg van Christian Prudhomme, de baas van de Tour.
En verder leeft hij als een god in Frankrijk. Letterlijk en figuurlijk, want een Tourwinnaar krijgt er gratis een voorschot op de hemel. Avec du pain et du vin, et pas de chagrin!

10-01-2017