Bernard LEENE

Geboortedatum: 14 februari 1903
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 24.11.1988

Het verschijnsel wielrennende broers is zo oud als de wielersport zelf. Dat er in Nederland ooit vijf fietsende broers zijn geweest zal menigeen niet weten, omdat het al zo lang geleden is.
Dat waren de gebroeders Leene uit Den Haag, van wie er drie (Gerard, Theo en Piet) beroepsrenner zijn geweest en twee (Bernard en Simon) amateur zijn gebleven.
Bernard had wel de kwaliteiten om een goede professional te worden, maar als ambtenaar van het Haagse grondbedrijf was het hem niet toegestaan met sport geld te verdienen.
Zo bleef hij tot zijn zesenveertigste amateur en in 1949 stond hij nog als derde op het podium bij het Nederlands kampioenschap sprint.
Ber Leene vormde in de twintiger jaren met zijn Haagse buurtgenoot Daan van Dijk een fameus tandemkoppel. Op de Olympiade van Amsterdam in 1928 won het duo zelfs de gouden plak.
In de halve eindstrijd hield het hele stadion de adem in toen stuurman Van Dijk en achterman Leene in hun race met het Duitse paar Köther-Bernhardt in een bocht weggleden en enigszins ontveld op de sintelbaan terechtkwamen.
Er werd opnieuw gestart en ver voor de finish leek de zaak al in het voordeel van de Nederlanders beslist. Ze lieten zich uitrijden en werden daardoor bijna nog door de Duitsers verrast.
Een foutje dat ze in de finale niet zouden maken, want ze reden uiterst oplettend en tactisch sterk tegen de Britten Sibbit en Chambers.
Ze lieten het initiatief lang aan hun tegenstanders en pas op vierhonderd meter plaatsten zij een demarrage zonder voluit te gaan.
Toen Leene zag dat ze een lengte voorsprong hadden, gaf hij Van Dijk het afgesproken seintje en het ging volle bak richting eindstreep.
De Engelsen gaven zich nog niet gewonnen en op zestig meter voor de finish kwamen ze langszij. Toen volgde de ultieme demarrage en met een halve tandemlengte verschil gierden de twee dolgelukkige Hagenaars over de meet.
Vier jaar later waren ze nog sterker, maar vanwege de kosten mocht Van Dijk niet mee. Leene zou zijn halve titel verdedigen met Sjaak van Egmond als stuurman. Die was ook op de onderdelen sprint en kilometer tijdrit kanshebber.
Toen hij op één dag op alle drie de nummers moest uitkomen, vond Van Egmond dat iets te veel van het goede en hij liet het tandemnummer schieten, waardoor Leene in feite voor niets naar Los Angeles was afgereisd.
De sportiviteit van de familie is niet met de vijf broers uitgestorven. Antoinette, de dochter van Ber Leene, vertrok in 1956 naar Nieuw Zeeland om daar als zwemster haar selectie voor de Olympische Spelen in Melbourne af te dwingen.
Vanwege de Russische inval in Hongarije kwam Nederland niet op die spelen uit. Antoinette bleef in dat verre land en twintig jaar later deed haar dochter Monique als Nieuw Zeelandse mee aan de Spelen van 1976 in Montreal. Ze haalde de finale vierhonderd meter vrije slag.
Zijn nazaten in het verre Nieuw Zeeland zijn nog steeds trots op hem. Niet alleen vanwege zijn sportieve prestaties maar ook omdat hij in de Tweede Wereldoorlog dappere dingen in het verzet heeft gedaan.
Bernard Leene overleed vandaag precies 28 jaar geleden op vijfentachtigjarige leeftijd in Amstelveen.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

05-02-2016