Benoni BEHEYT

Geboortedatum: 27 september 1940
Geboorteland: België

Benoni Beheyt was in 1963 een jonge renner met grote toekomstmogelijkheden. Hij had veel talent en vooral een scherp eindschot.
Hij had een contract bij Wiel’s Groene Leeuw, zo’n echte Vlaamse ploeg vol met kasseienvreters. Het Belgische wielrennen werd in die tijd beheerst door één man en die heette Rik Van Looy.
Die was al twee keer wereldkampioen geweest toen in 1963 de Belgische ploeg voor het WK in eigen land werd samengesteld. Rik II wilde per se een derde titel binnenhalen en had een grote vinger in de pap bij het samenstellen van de Belgische ploeg.
Daarom bestond de nationale selectie dan ook grotendeels uit slaafse types uit zijn eigen Flandria-formatie, aangevuld met coureurs uit andere ploegen. Er werden harde afspraken gemaakt en iedereen zou zich volledig in dienst stellen van de Keizer van Herenthals.
Ondanks het zware parcours in de Vlaamse Ardennen ging er uiteindelijk toch een grote groep op de streep af en Van Looy had als razendsnelle finisher de beste papieren en was er van overtuigd die derde titel te gaan behalen.
Ondanks de afspraken hadden de mannen van Wiel’s Groene Leeuw toch een dubbele agenda. Gilbert Desmet zou veel te vroeg de sprint aantrekken voor Van Looy. Die zou daardoor te vroeg op kop komen en voortijdig stilvallen. Beheyt kon dan zogenaamd per ongeluk profiteren en wereldkampioen worden.
Zo gezegd, zo gedaan, maar niemand had erop gerekend dat Rik II na dat stilvallen een idiote manoeuvre zou maken waardoor het een chaotische sprint werd. Vrijwel iedereen werd door die actie van Van Looy kansloos, maar Beheyt kon, door zich aan Van Looy vast te grijpen een val voorkomen en als eerste over de streep gaan.
Van Looy sprak van verraad en Beheyt had zijn eigen lezing. De enig juiste beslissing had diskwalificatie van de twee moeten zijn, maar dat durfde de jury niet aan. De Vlaamse wielerwereld verdeelde zich prompt in twee kampen, één voor en één tegen Van Looy en de discussie heeft maanden geduurd.
Beheyt heeft niet veel vreugde aan zijn wereldtitel beleefd, want hij heeft geen grote koersen meer gewonnen. Volgens velen kwam dat door een wraakzuchtige Van Looy die hem het leven zuur zou hebben gemaakt, overal waar hij aan de start verscheen.
Volgens Beheyt klopt daar echter niks van. Hij heeft nauwelijks last gehad van Van Looy en zijn ploeg. Zeker omdat de commotie al na enkele maanden wegebde. De reden dat hij niks meer won is dat hij na 1964 fysiek achteruit ging en niet meer de macht had van daarvoor.
De artsen hebben nooit wat kunnen vinden en drie jaar later hield de Belg het voor gezien. Hij stopte al op 26-jarige leeftijd. Hij opende een rijwielzaak in Brussel en liet zich nog maar zelden ergens zien.
De vloek van de regenboogtrui was voor Benoni Beheyt uit Zwijnaarde het stempel van de man die die felbegeerde trui niet had verdiend. De omstreden wereldkampioen van 1963 viert vandaag in goede gezondheid zijn 76ste verjaardag.

27-09-2016