Bennie CEULEN

Geboortedatum: 1 november 1951
Geboorteland: Nederland

Als Tom Dumoulin aan een grote ronde deelneemt, wordt hij vóór of na een etappe vrijwel altijd voor tv geïnterviewd om zijn verwachtingen uit te spreken of zijn prestatie – gelukkig of boos – van commentaar te voorzien. Zo weet iedereen hoe hij eruit ziet.
Er staat dan vrijwel altijd een man naast hem, zonder dat die ooit wordt voorgesteld. Zijn hoofd is net zo bekend als dat van Tom, maar ik denk dat alleen de ingewijden in de wielersport weten dat dat Bennie Ceulen is, de persvoorlichter van de Sunweb-ploeg.
In de laatste Tour de France was het Limburgse duo vrijwel iedere dag in beeld. De Tour is een instituut met een mondiale uitstraling. Als was het een land heeft de Tour ook ambassadeurs, die de belangen van de heren in Issy-les-Moulineaux in den vreemde behartigen.
In Nederland is Bennie Ceulen die gezant en daarmee is deze sympathieke Limburger een van de machtigste mannen in het Nederlandse wielerlandschap, zeker als er sprake van is dat de Tourkaravaan ons land weer eens gaat aandoen.
Dan hengelen gemeentebesturen naar zijn gunsten, als was hij prinses Maxima. Niet dat dit iets bij hem teweegbrengt, want Bennie is de bescheidenheid zelve. Met zijn sonore Limburgse klanken produceert hij slechts weldoordachte zinnen en ik geloof niet dat hij vijanden heeft.
Zelfs als er meerdere Nederlandse steden in de race zijn om de start te mogen organiseren, zoals dat in 2010 het geval was, dan zullen ze hem het niet nadragen in de stad die het niet geworden is. Ik heb in 2001 eens een interview gehad met Jean-Marie Leblanc. Die afspraak heb ik zelf geregeld, maar het was niet makkelijk.
Talloze telefoontjes en faxen heb ik hem gestuurd, voordat Jean-Marie mij in audiëntie wilde ontvangen. Met de hulp van Bennie was dat veel eenvoudiger geweest, daar ben ik van overtuigd.
Toen ik een paar jaar later Bernard Hinault wenste te interviewen, was één telefoontje van Bennie voldoende om de vijfvoudige Tourwinnaar tegenover mij aan tafel te krijgen. Samen met Bennie want de man spreekt en schrijft Frans als een Fransman, terwijl ik in die taal nog weleens zit te hakkelen om op een bepaald woord te komen.
Bennie Ceulen was ooit een bescheiden wielrenner die na zijn carrière, waarvan twee jaar als beroepsrenner, sportjournalist werd. Op het gebied van de wielersport uitermate deskundig en er nooit op uit om renners de grond in te boren, als ze niet hadden gepresteerd wat de pers had verwacht.
Bennie weet hoe het in de koers kan toegaan en die kennis gebruikt hij om zijn oordeel te vormen. Voor hem zijn wielrenners hardwerkende sportmensen en geen robotten. Bovendien is hij voor iedere journalist altijd benaderbaar en bereidwillig om te helpen.
Bennie viert vandaag zijn 67ste verjaardag en ik neem mijn petje af voor zijn niet aflatende werklust. Want als persvoorlichter van een grote ploeg als Sunweb zijn het tropenweken als in de maand juli in Frankrijk het Tourcircus weer draait. Zeker met zo’n kanjer als Dumoulin in de ploeg.
Bennie als je dit leest, van harte gefeliciteerd en nog vele gezonde jaren.

01-11-2018