Ben REMKES

Geboortedatum: 2 februari 1919
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 03.08.2005

In mijn middelbare schooltijd liep ik op weg naar vaak over de Albert Cuypmarkt. Dat was altijd gezellig. Er stonden oud-wielrenners die marktkoopman waren geworden, want niet iedere oud-sportman werd sigarenwinkelier.
Zo was er een met een zwaar beschadigd gezicht, zijn naam kan ik me met geen mogelijkheid meer herinneren met van die dikke platen schuimrubber voor matrassen. En dan was er natuurlijk de bloemenkraam van Remkes met Ben en Wim die om het hardst stonden te schreeuwen dat ze mooie bloemen hadden.
Wim, de jongste, was toen nog actief als amateurrenner, maar Ben was al lang gestopt. Wim is me vooral bijgebleven omdat hij nooit iets won. Hij was geen slechte renner, maar er reed in de straatrondjes van toen en op de baan van het stadion zoveel talent dat hij er eenvoudigweg niet aan te pas kwam.
Dan kon je ook van Ben zeggen. Hij was als baansprinter een tijdgenoot van het illustere duo Arie van Vliet en Jan Derksen. Die behoorden beide als amateur al tot de wereldtop en Ben had tegen hen altijd het nakijken.
Pas toen Arie en Jan allebei naar de profs waren overgegaan kon de kleine blonde Amsterdammer bij de amateurs zijn slag slaan. In 1940 en 1941 was hij kampioen van Nederland. Hij stapte over naar de profs en werd bij het NK maar liefst zes keer derde.
Achter Van Vliet en Derksen of omgekeerd en dat moet heel frustrerend zijn geweest. Ik denk dat hij dat alleen heeft doorstaan omdat hij zelf ook eens een keer als kampioen van Nederland van de profsprinters op het hoogste schavotje heeft gestaan.
Dat was in 1944 voor Henk Ooms en Jef van de Vijver, want Arie en Jan waren er dat jaar niet bij. Van Vliet was geschorst en Derksen was herstellende van een zware valpartij.
De bloemenkoopman van de Albert Cuyp heeft het na de oorlog ook nog als stayer geprobeerd. Een derde plaats (hoe vertrouwd) bij het NK van 1946 was zijn beste prestatie.
Ben Remkes overleed op 85-jarige leeftijd op 3 augustus 2005, vandaag precies dertien jaar geleden.

03-08-2018