Ben JURRIAANS

Geboortedatum: 22 december 1951
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 01.07.1971

Het gebeurde vandaag precies 35 jaar geleden. Tijdens de vierde rit van de Internationale Wieler Avondvierdaagse, een koers die hij een jaar eerder nog had gewonnen.
Hij moest nog twintig worden, die talentvolle timmerman uit Amsterdam. Er werd hem een grote toekomst voorspeld. Op weg en baan had hij al laten zien dat er een goede coureur in hem stak.
Hij was een vrolijke jongen uit het voormalige dorp Buiksloot in Amsterdam-Noord. Aan de overkant van het IJ, zeggen ze nog steeds in Mokum. Door zijn bril leek hij ouder dan hij was.
Ondanks zijn jonge leeftijd had hij al een erelijst die gezien mocht worden. Achttien overwinningen bij de aspiranten en 28 zeges bij de nieuwelingen. Halverwege het seizoen 1969 meldde hij zich bij de amateurs.
Zijn roem was hem vooruitgesneld, want hij kon direct voor een sterke ploeg gaan rijden. Trico Noble-Acifit met een ploegleider van wie hij veel leerde: Piet Libregts.
De voormalige soigneur besloot hem rustig te brengen. Hij was nog jong. Al in zijn eerste volledige seizoen bij de amateurs liet hij zien dat hij er was.
Vierde in de Ronde van de Achterhoek; derde in de Omloop van de Braakman en tweede in de Flêche du Sud, een zware etappekoers in Luxemburg met een sterke internationale bezetting.
Toch vond Libregts het raadzaam om hem dat jaar nog niet mee te nemen naar Olympia’s Tour. Zijn tijd kwam nog wel, was de gedachte. Die kwam inderdaad, want in 1971 won het jonge talent de vijfde etappe van de belangrijkste Nederlandse rittenkoers.
Maar de hem toegemeten tijd was beperkt, al wist niemand dat nog. Op 1 juli 1971 ging hij in het vierde criterium van die Avondvierdaagse in Leidschendam hard op zijn kokosnoot.
Hij sloeg met zijn hoofd tegen een trottoirband. Een ambulance bracht hem in allerijl naar de Ursula-kliniek in Wassenaar. Daar konden ze niets meer voor Ben Jurriaans doen.

01-07-2016