Beat ZBERG

Geboortedatum: 10 mei 1971
Geboorteland: Zwitserland

Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik over deze Zwitser moet melden, net zo min als over zijn broer Markus. Het waren veelbelovende renners, Beat de klimmer en klassementsrenner en Markus de rappe klassiekerspecialist.
Ik heb wel eens gehoord dat de twee bij Rabobank miljonair zijn geworden, net als de Oostenrijker Peter Luttenberger. En dat ze voor al dat geld niet hebben geleverd.
Beat die vandaag zijn 46ste verjaardag viert was als renner allround, een goeed klimmer, een uitstekende tijdrijder die ook nog goed kon aankomen als het in een kopgroep was. Hij is echter nooit de status van een subtopper ontstegen.
Zijn erelijst is beperkt, hoewel hij geen uitgesproken knecht was. Ondanks het veelkleurige Rabotruitje was hij grijs en onopvallend. In de vier jaar dat hij voor de Nederlandse ploeg reed, wist hij nauwelijks op te vallen.
Hij is niet echt in mijn geheugen blijven hangen, behalve dan om die knallende ruzie die hij met Michael Boogerd had na een etappe in de Tour de France.
Het jaar weet ik niet meer, maar Boogerd deed er in de kopgroep alles aan om uit de greep van een achtervolgend groepje te blijven.
In die groep zat Beat en als de aansluiting zou zijn gemaakt dan zouden er twee Raborenners in de kopgroep hebben gezeten, met uitstekende winstkansen voor de Zwitser. Het was Boogerd die dat niet toestond en na afloop stond Rabo met lege handen.
Zberg was woedend en de altijd zo rustige en gelijkmatige Helveet vloekte de eeuwige sneeuw van de Alpentoppen. Op zijn palmares staan de Henninger Turm, de Ster van Bessèges en de Ronde van Oostenrijk.
Niet slecht natuurlijk, maar er had meer in gezeten. Met zijn broer Markus is het eigenlijk hetzelfde. Die kwam ook naar Rabobank en in zijn eerste jaar zat hij steeds prominent in de finale van diverse klassiekers.
Maar daarna was het afgelopen en gleed hij weg tot ver onder de subtop. De twee stapten na Rabobank over naar de Duitse formatie Gerolsteiner. Hij won nog de GP Kanton Aargau en in 2008, het jaar van zijn afscheid, werd hij nog Zwitsers kampioen.

10-05-2017