Beat BREU

Geboortedatum: 23 oktober 1957
Geboorteland: Zwitserland

De Zwitserse oud-renner Beat Breu werd in Sankt Gallen geboren. Hij was een goede renner, maar daarnaast een veelzijdig mens, misschien wel de veelzijdigste mens die ooit in een peloton heeft gereden.
Hij maakte in de jaren zeventig en tachtig naam als klimmer die bergetappes in de Tour de France won en bergklassementen op zijn naam schreef en die in 1980 door Peter Post bij Raleigh werd binnengehaald als mogelijk klassementsrenner.
Toen Post hem al had gecontracteerd, was plotseling ook Joop Zoetemelk beschikbaar, waardoor Breu dat jaar thuisbleef in plaats van de Tour te rijden. Voor de grote ronden kwam hij overigens iets tekort, maar hij won wel de Ronde van Zwitserland.
Ook in de klassiekers liet hij zich niet onbetuigd en hij won de enige klassieker die Zwitserland rijk was, de helaas verdwenen koers Het Kampioenschap van Zürich.
In 1988 bleek hij ook nog een sterke veldrijder, die dat jaar het kampioenschap van zijn land op zijn naam schreef. In datzelfde jaar haalde hij bij het WK veldrijden een derde plaats achter zijn landgenoot Pascal Richard en Adrie van der Poel.
Weer wat later in zijn carrière bleek hij ook te kunnen stayeren, nadat hij op de piste ploegkoersen had gereden met Urs Freuler. Wie had dat van een rasklimmer verwacht? Hij nam enkele keren deel aan het nationaal Zwitsers kampioenschap stayeren en hij werd een keer vierde. Veelzijdig dus, maar wel allemaal op de fiets.
Na hun carrière blijven veel wielrenners in de sport hangen als ploegleider, journalist, wedstrijdleider, organisator of wat dan ook of ze worden ondernemer. Beat Breu koos hier ook weer een eigen weg.
Hij werd artiest, entertainer en je schijnt erg om hem te kunnen lachen. En dat is toch wel heel bijzonder. Ik herinner me uit een ver verleden alleen de Amsterdamse wielrenner Henk Lakeman. Deze oud-winnaar van de Ronde van Nederland kreeg na zijn wielerloopbaan een contract als zanger bij de Hoofdstad Operette, maar dat is wel de enige wielrenner, voor zover ik mij kan herinneren, die de bühne is opgegaan.
Beat zong niet, want zijn kracht was moppen tappen en hij kreeg als moppentrommelaar zelfs een eigen tv-programma. ‘Spasz mit Beat!’ was de titel. Maar toen alle Zwitsers waren uitgelachen en hij zijn repertoire in steeds armzaliger omgevingen moest afdraaien, maakte hij andermaal een switch. Hij ging de horeca in.
Niet met een hotel of een restaurant, maar met een erotische wildwestbar. Longhorn City, noemde hij zijn zaak. Er kwam geen hond. Hij raakte al zijn centjes kwijt en kreeg door alle ellende ook nog eens een hartinfarct.
En nu is het eindelijk stil rond Beat Breu, de man die ooit in de Tour de France op Alpe d’Huez zegevierde en een keer zesde werd in de eindstand van de belangrijkste wielerkoers op aarde. Als kind wilde hij het liefste clown worden. Dat is hij ook geworden zo eentje met een getekend traantje op zijn wangen. Als renner bedwong hij de toppen, als clown zakte hij keer op keer in de dalen.
Hoe het nu met Beat Breu gaat, weet ik niet. Wel dat hij bij leven en welzijn vandaag 61 jaar wordt. Mit Spasz, hoffe ich.

23-10-2018