Bartolomeo AIMO

Geboortedatum: 25 september 1889
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 01.12.1970

De Italiaan Bartolomeo Aimo was een echte rondenrenner. Hij won er nooit een, maar behaalde wel meerdere ereplaatsen. Twee keer derde en een keer vierde in de Tour en een keer tweede en twee keer derde in de Giro is geen kattenpis.
Bartolomeo werd in 1889 geboren in Turijn en ik heb geen idee hoe je zo iemand noemt. Een Turinees of een Turijniër wellicht? Gelukkig kun je dat tegenwoordig makkelijk opzoeken en het WikiWoordenboek geeft aan dat het een Turijner moet zijn.
Bartoleomeo Aimo werd pas op zijn 32ste professioneel wielrenner en wie uitsluitend in overwinningen denkt, zal hem dus rubriceren onder de coureurs die het net niet waren. Ereplaatsen zijn immers geen zeges.
Ook het aantal eendagswedstrijden is beperkt gebleven tot wat etappes in de Giro en een keer de overwinning in de Ronde van Piemonte. Een thuiswedstrijd want Turijn is de hoofdstad van de provincie Piemonte.
In 1924 was Aimo winnaar van de Ronde van de provincie Milaan (Giro della Provincia Milano). Dat was een koppeltijdrit die hij won met zijn landgenoot Giovanni Brunero als koppelgenoot.
Als je naar de erelijst van Brunero kijkt, dan was het eigenlijk net zo’n renner als Aimo. Ook altijd net niet. In feite waren ze ook hier niet de echte winnaars, want de grote Costante Girardengo had de afstand in zijn eentje anderhalve minuut sneller afgelegd.
Deze grote campionissimo reed al na tien kilometer alleen, nadat zijn koppelgenoot Pietro Linari door pech had moeten achterblijven. Het maakte Girardengo niets uit want alleen won hij ook.
Hij had er alleen niet op gerekend dat hij niet volgens de reglementen had gehandeld en zijn tijd en zege werden dus niet erkend. En zo is een van de weinige overwinningen van Bartolomeo Aimo niet eens een echte.
Het was eerder een afgang, want hij zal later niet op zijn victorie hebben gepocht als je er bij moet vertellen dat je met z’n tweeën voluit koersend anderhalve minuut verliest op een renner alleen.
Maar ja, Girardengo was dan ook de eerste Italiaanse campionissimo. En dat is een uitzonderlijke kwalificatie, waarvoor alleen de heel grote Italiaanse coureurs in aanmerking komen. Ik denk dat Francesco Moser de laatste is geweest.
Bartolomeo Aimo overleed op 1 december 1970. Hij werd 81 jaar.

25-09-2018