Baden COOKE

Geboortedatum: 12 oktober 1978
Geboorteland: Australië

'Hij rolt met zijn ogen en hij trilt als een kalkoen´. Die zin stond in 2004 in een artikel in de Franse krant Le Monde. Om wie het ging, stond er niet bij maar wel wie het telefoongesprek voerden, waarin die zin werd uitgesproken.
De toehorende partij was Philippe Boyer een voormalige baanrenner die in het metier bekend zou staan als handelaar in dopingproducten. De vrouw die de afgeluisterde zin uitsprak was ene Sandrine, de ex van de Australische coureur Baden Cooke.
Hoe Le Monde aan de tekst van dit afgeluisterde telefoongesprek is gekomen is niet bekend, maar de krant suggereerde overduidelijk dat Sandrine te maken had met iemand met afkickverschijnselen.
De band met Cooke lag voor de hand, hoewel de twee geen relatie meer hadden. Baden Cooke ontstak in woede toen hij het stuk in Le Monde las en stuurde er direct zijn advocaat op af.
Marc Madiot, zijn ploegleider bij Française des Jeux, verklaarde direct dat er niets bekend was van dopinggebruik bij zijn renner en de winnaar van de groene trui in de Tour de France van 2003 heeft ook nooit positief getest.
Boyer bekende het handelen in amfetamines, waarvoor hij al eens was veroordeeld en verklaarde dat de leveranties via Sandrine hadden gelopen en hij Cooke nooit persoonlijk had ontmoet.
Er is nooit meer iets van vernomen. Hoe het ook zij Baden Cooke was een knappe renner die in zijn profcarrière 57 overwinningen bij elkaar reed, waarvan dat puntenklassement wel de belangrijkste is.
Hij moest het vooral van zijn sprintkwaliteiten hebben en op zijn erelijst staan veel ritzeges. Niet alleen in de Tour, maar ook in de Ronde van Zwitserland en de Tour Down Under.
Op zijn palmares staan onder meer overwinningen in Dwars door Vlaanderen, de Herald Sun Tour, het Kampioenschap van Vlaanderen, de Grand Prix Fourmies en nog veel meer. Kortom, Baden Cooke was een knappe renner.
Rest als laatste vraag wie de man is die met zijn ogen draaide en trilde als een kalkoen, maar ik vrees dat we dat nooit zullen weten, tenzij Cooke, die zijn carrière in 2013 beëindigde bij Orica-GreenEdge, nog eens uit de kast komt. Dat zou gelijk verklaren waarom het met Sandrine is uitgeraakt.
Baden Cooke viert vandaag zijn veertigste verjaardag en als het gezegde waar is, gaat het vandaag voor hem beginnen.

12-10-2018