Axel MERCKX

Geboortedatum: 8 augustus 1972
Geboorteland: België

Nadat Koos Moerenhout, jarenlang ploegleider van de damesploeg van Rabobank, was geweest, stapte hij in 2016 in die functie plotseling over naar het mannenteam van Axeon Hagens Berman, een Amerikaanse continentale ploeg.
De manager van die formatie is Axel Merckx en daarmee is een samenwerking hersteld tussen twee renners die achtereenvolgens bij Domo-Farm Frites, Lotto-Domo, Davitamon-Lotto en Phonak ploegmaten waren. Axel, de zoon van Eddy Merckx, viert vandaag zijn 46ste verjaardag.
Je moet over heel wat ambitie en karakter beschikken om als de zoon van de grootste wielrenner aller tijden ook op een racefiets te willen stappen en voor een carrière als beroepswielrenner te kiezen. Je weet van tevoren dat je altijd met je vader zult worden vergeleken en dat die vergelijking nooit in jouw voordeel zal worden uitgelegd. Je hebt zelfs geen schijn van kans.
Zonder de naam Merckx zou Axel een goede modale wielrenner zijn geweest met een alleszins acceptabele palmares, vergelijkbaar met een Servais Knaven of een Léon van Bon om zo maar eens wat namen te noemen.
Want Axel Merckx was een renner die in bepaalde koersen zijn gang mocht gaan, maar vaker moest knechten. En dat deed hij goed. Floyd Landis zou zijn geannuleerde Tourzege in 2006 wel eens aan Merckx te danken kunnen hebben.
Toen de Amerikaan als een zielig hoopje mens aan zijn catastrofale inzinking bezig was, reed de een na de andere achterblijver hem voorbij. Toen kwam Merckx langszij en de Belg wist onmiddellijk wat hem te doen stond.
Hij sprak Landis eerst moed in en nam hem vervolgens op sleeptouw in een tempo dat de ex-mennoniet nog maar net kon volgen. Daarmee heeft hij zeker minuten verdiend voor de Amerikaan en die hoefden de volgende dag dus niet goedgemaakt te worden.
Er zijn twee punten waarop Axel zijn vader heeft overtroffen. Hij behaalde een Olympische medaille en een dergelijk kleinood ontbreekt – tot diens grote spijt - in de prijzenkast van De Kannibaal. Op financieel gebied heeft Axel zijn vader ver overtroffen, want Eddy vertelde mij eens dat zijn zoon in drie jaar tijd meer heeft verdiend dan hij in zijn hele carrière.
Na zijn carrière heeft Axel zich met zijn gezin in Canada gevestigd en is in Noord-Amerika in de wielersport gebleven. Met name het opleiden van jong talent is een passie van hem en dat heeft in 2009 geleid tot de oprichting van Axeon Hagens Berman.
De doelstelling is om jonge talentvolle renners (under-23) uit Europa en Noord-Amerika op te leiden tot renners die bij WorldTour-ploegen hun waarde kunnen bewijzen. Axel is er met zijn medewerkers in geslaagd sinds de oprichting acht renners bij de top af te leveren.
Taylor Phinney, Joe Dombrowski, Alex Dowsett, Jasper De Buyst en Jasper Stuyven zijn namen van jonge renners die bij grote ploegen een goede toekomst tegemoet gaan en hun waarde ook al hebben bewezen.
Allemaal afkomstig van de ploeg van Axel Merckx. Als het toetreden van Koos Moerenhout er toe leidt dat ook Nederlands talent van deze faciliteiten kan profiteren dan zou dat heel mooi zijn.

08-08-2018