Arthur PASQUIER

Geboortedatum: 1 maart 1883
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 07.12.1963

Trouwe bezoekers van het slogblog weten dat ik als jongen in de jaren vijftig altijd in het Olympisch Stadion was te vinden als daar wielerwedstrijden werden gehouden. Vooral het sprinten en het stayeren boeiden mij zeer. Vooral dat laatste onderdeel vanwege de bijbehorende rituelen.
Ik kon het ‘motoren in de baan’ niet vaak genoeg horen. Niet alleen de renners met hun merkwaardige fietsen, maar ook de mannen in de leren pakken die op de motoren zaten, mochten zich in mijn belangstelling verheugen.
Gigantische uit de negentiende eeuw stammende motorfietsen met de uitlaat opzij. Die pijpen werden roodgloeiend en spuugden in de donkere avondkilte vuur. Die gangmakers waren soms stokoude mannen en Arthur Pasquier was veruit de oudste.
Tot zijn 79ste levensjaar heeft hij zijn vak uitgeoefend en toen vond de Franse wielerbond het welletjes en ontnam hem zijn licentie. Een jaar later was hij dood. Hij zag er in die laatste jaren veel ouder uit dan hij was.
Als je dat ouwe, gerimpelde koppie in die veel te grote helm zag zitten, dan leek hij wel honderd. Ze moesten hem op het laatst op de motor tillen, want dat kon hij niet meer alleen. Maar eenmaal in de baan werd hij weer die sluwe vos die zijn collega’s keer op keer te slim af was.
Hij zette ze minutieus in de vuile wind om de renners met grote precisie van de rol te branden. Hij ging daarbij meestal tot de grens van het toelaatbare en heeft menige waarschuwing van de jury gehad.
Tientallen renners zijn achter zijn rug kampioen van hun land of wereldkampioen geworden. Fransen, Belgen, Zwitsers, Italianen en ook de Nederlander Ben van der Voort reed achter Pasquier, toen hij in 1946 kampioen van Nederland werd.
De beroemdste stayer met wie hij successen behaalde was de Belg Victor Linart (foto 2), die in de jaren twintig drie keer wereldkampioen was. Linart is nu vergeten, maar in de jaren vijftig was hij als oud-stayer nog steeds een veelbejubeld icoon als hij als internationaal jurylid bij wedstrijden aanwezig was.
Pasquier heeft 52 jaar het beroep van gangmaker uitgeoefend. Daarvoor was hij een verdienstelijk renner die in 1903 in de allereerste Tour de France negende werd in het eindklassement. Zijn eerste uitslag bij de profs was een zevende plaats in Parijs-Roubaix.
Dat was in 1901 en in de jaren daarna behaalde hij nog vele ereplaatsen. Hij is al 55 jaar dood, maar als ik zo nu en dan zijn naam nog eens ergens tegenkom, denk ik aan dat oude mannetje in het leer.
Arthur Pasquier overleed op 7 december 1963. Hij werd tachtig jaar.

01-03-2018