Arnoldo PAMBIANCO

Geboortedatum: 16 augustus 1935
Geboorteland: Italië

In 1957 was ik er in het Belgische Waregem getuige van dat de Belg Louis Proost in de stromende regen en na een helse finale wereldkampioen op de weg bij de amateurs werd.
Op het erepodium werd hij geflankeerd door onze landgenoot Schalk Verhoef (derde) en de Italiaan Arnaldo Pambianco (tweede). De bijna twee meter lange Verhoef stond op het laagste treetje, maar torende hoog boven de andere twee uit.
Van Proost en Verhoef is als prof niet veel meer vernomen, maar Arnaldo Pambianco ontpopte zich als beroepsrenner tot een grote. Hij won in 1961 de Ronde van Italië en dan ben je in de laars een idool voor het leven.
Hij was een vriend en streekgenoot van Ercole Baldini en hij had een groot aandeel in de Olympische titel die Baldini in 1956 in Melbourne behaalde.
Behalve de Giro won Pambianco in zijn carrière ook de Ronde van Sardinië, Milaan-Turijn en de Brabantse Pijl. Dat is een vrij bescheiden erelijst voor iemand met zijn capaciteiten, maar de man uit Romagna was een echte ronderenner, die het van de regelmaat moest hebben.
In de Giro die hij won, behaalde hij bijvoorbeeld geen enkele etappeoverwinning, maar hij eindigde wel elke dag kort. Zo kort dat zijn eindtijd de snelste van allemaal was. Drie minuten en 45 seconden sneller bijvoorbeeld dan Jacques Anquetil, die toen op het toppunt van zijn roem stond. Ook een toprenner als Charly Gaul kon niet tegen zijn regelmaat op.
Pambianco was bepaald niet het type van een vedette en daarom heeft hij de Tour en de Giro vaak in dienst moeten rijden van een kopman. Dat deed hij overigens zonder morren, want hij kende zijn plaats.
In 1965 was de piepjonge Felice Gimondi, die in het begin van die Tour onverwacht aan de leiding was gekomen, zo’n vedette voor wie Pambianco moest wijken. Gimondi eiste direct de steun van de hele ploeg op en duldde geen tegenspraak.
Voor de bescheiden Pambianco was dat geen probleem en hij verzette bergen werk voor zijn landgenoot, die de gele trui dan ook in Parijs bracht. Arnaldo Pambianco wordt vandaag bij leven en welzijn 82 jaar.

16-08-2017