Arno WALLAARD

Geboortedatum: 13 oktober 1979
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 28.02.2006

De plotselinge dood op slechts 26-jarige leeftijd van Arno Wallaard deed destijds veel stof opwaaien. Dat kwam onder meer omdat het al het tweede geval was in één maand. Kort daarvoor was ook John Sulkers plotseling overleden.
Beide renners lieten het leven door hartfalen en dat veroorzaakte veel onrust onder collega-renners. Het kwam voor velen erg dicht bij en dan wordt het angstig.
Jonge veelbelovende renners als Stef Clement, Michiel Elijzen en Marvin van der Pluym vroegen zich destijds openlijk af of ze nog wel met het wielrennen moesten doorgaan, zeker als er in de familie hartziekten voorkomen.
De discussie, die toen ontstond, is echter snel verstomd en behoudens de nabestaanden en direct betrokkenen lijkt het wel of niemand er nog bij nadenkt. Het leven is en rijdende trein en na iedere wissel is er weer iets anders om je druk om te maken.
De dood van Arno maakte zoveel indruk omdat het zo kort na het overlijden van John was. Moeten we het daarom afdoen als toeval. Wie dat denkt heeft geen besef van historie, want gerekend over de laatste 25 jaar vormen de door dezelfde oorzaak overleden wielrenners een aardig kerkhofje.
Een reden om het wel degelijk op de agenda te houden en niet te vergeten. Wielrenners hebben doorgaans een vergroot hart en dat veroorzaakt littekenweefsel en dat kan weer tot hartritmestoornissen leiden. Verbieden dat wielrennen uit een oogpunt van volksgezondheid?
Dan moet je alle sport verbieden, want hartritmestoornissen komen overal voor. In andere sporten, maar ook bij mensen die helemaal niet aan sport doen. Maar het aantal doden in die laatste groep is beperkt. In de sport is het gevaarlijker, maar er zijn ook mogelijkheden problemen te voorkomen.
Toen de Italiaanse voetballer Di Tommaso van FC Utrecht op een dergelijke wijze overleed werd een topvolleybalster – ik meen dat ze Sanne Keizer heette – een beetje zenuwachtig. Zij had soms ook last van benauwdheid tijdens wedstrijden en trainingen en ze ging met haar zorg naar haar huisarts.
Die verwees haar door naar een cardioloog en die stelde een geringe hartafwijking vast, die bij zware inspanningen fataal zou kunnen zijn. Het werd operatief verholpen en sindsdien speelde ze als beachvolleyballster weer de sterren van de hemel.
Ik heb er op deze plaats al eerder voor gepleit dat er een verplicht hartonderzoek komt voor iedereen die bij de KNWU een licentie aanvraagt, maar een discussie heeft het niet op gang gebracht.
En als de KNWU – of nog beter het NOC*NSF – dit niet voor elkaar krijgt dan is er nog altijd de sporter zelf die daar eens over na moet denken.
Dan zouden we Arno Wallaard op zijn 39ste geboortedag beschrijven als de talentvolle coureur die ooit de Ronde van Overijssel, een etappe in Olympia’s Tour en nog veel meer won, in plaats van die wielrenner die op 28 februari 2006 misschien onnodig overleed.

13-10-2018