Armand DESMET

Geboortedatum: 23 januari 1931
Geboorteland: België
Overleden op: † 17.11.2012

De naam Desmet is verweven met het Vlaamse wielrennen en eind jaren vijftig, begin jaren zestig koersten er drie Desmets in het profpeloton rond. Twee droegen de voornaam Gilbert en de derde heette Armand.
Ze waren geen familie van elkaar, hoewel Armand, die meestal Manten werd genoemd, de jongste was van vier fietsende broers. Alberic, André en Roger.
Die waren eveneens wielrenner en ze waren van die stiel begeesterd geraakt door vader Roger die ook al beroepsrenner was geweest en er nooit in is geslaagd zich van dat milieu los te maken.
Toch heeft het maar een haar gescheeld of Armand was geen coureur geworden, want zijn moeder was vastbesloten dat haar jongste spruit iets anders in het leven moest gaan doen. Zo rijk waren man en zonen er niet van geworden.
Ze wilde een betere toekomst voor Manten, maar ook hij luisterde niet naar de smeekbeden van zijn moeder. Voor de Desmetjes uit Waregem was het wielrennen geen liefhebberij, maar een roeping.
Briek Schotte wordt altijd de laatste Flandrien genoemd, maar na D’n IJzeren zijn er nog enkele renners geweest die dat predikaat meer dan verdienden en Armand was één van hen.
Na een geslaagd verblijf bij de amateurs werd hij in 1955 beroepsrenner en hij ontwikkelde zich in korte tijd tot een beul op de fiets. Eentje die door roeien en ruiten ging.
Hoewel hij vooral knechtenwerk moest opknappen voor Rik Van Looy, pakte hij met regelmaat zijn prijsjes mee. Zo werd hij de eerste winnaar van zowel de E3 Prijs Harelbeke als de Henninger Turm.
Zijn naam staat ook op de erelijst van de Ronde van België, want dat was een koers die hem op het lijf geschreven was. Een week lang koersen door weer en wind, over de smerigste kasseien en de venijnigste potenbrekers van de Vlaamse Ardennen. Manten lustte er wel pap van.
Hij was niet alleen een echte hardrijder die de renners aan zijn wiel om hun moeder deed roepen, maar hij kon ook redelijk in de bergen mee. Zo werd hij in 1963 vijfde in de Tour de France nadat hij een jaar eerder al tiende in de Giro d’Italia was geweest.
Zijn beste prestatie in een grote ronde leverde hij echter in 1960 toen hij in de Ronde van Spanje als tweede eindigde achter zijn landgenoot Frans De Mulder.
Na zijn carrière werd hij, net als zoveel van zijn collega’s, kroegbaas en zijn bar ‘De Ronde van België’ was jarenlang een prettig onderkomen voor dorstige Waregemmers.
Tussen 1991 en 2002 was hij begeleider en raadsman van Tom Desmet, die als prof lang niet bereikte wat zijn vader in de jaren zestig presteerde.
Armand Desmet overleed vandaag vier jaar geleden op 81-jarige leeftijd. Hoe zijn supporters over hem denken staat te lezen in het fraaie gedicht Ode aan Armand, geschreven door Raf Malfait.

17-11-2016