Armand DE LAS CUEVAS

Geboortedatum: 26 juni 1968
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 02.08.2018

Armand De Las Cuevas is de zoon van een Spaanse vader en een Franse moeder, maar voelt zich in de eerste plaats Fransman, ondanks zijn prachtige Spaanse naam.
Hij was in het midden van de jaren negentig een goede renner die echter maar net boven het knechtendom uitstak. Hij cijferde zichzelf een aantal jaren weg voor Miguel Indurain en viel zelf nauwelijks op.
Alleen in de tijdritten reed hij uitslagen, want dat kon hij goed en in die ritten valt er niks te knechten. Dan mag je zelf laten zien wat je kan. De meeste onderhorigen vinden het wel mooi op zo’n dag en maken er een toertochtje van, maar zo niet Armand.
Die greep die gelegenheden aan om zich in de kijker te rijden. Zoals in 1992 toen hij in de Tour debuteerde en direct tweede werd in een tijdrit in Luxemburg. Achter Indurain weliswaar, want die was in die discipline jarenlang ongenaakbaar.
Zijn ploegleider Echavarri was niet zo gelukkig met die krachtsinspanning want hij had De Las Cuevas mee naar de Tour genomen om Don Miguel in het hooggebergte bij te staan.
Dan is het niet de bedoeling om je krachten te vergooien ter meerdere glorie van jezelf, was het standpunt van de ploegbaas en ik denk dat de meeste sportdirecteuren zich daar in kunnen vinden.
Wie naar de erelijst van Armand kijkt, stelt vast dat hij vooral in zijn element was in korte, maar zware rittenkoersen. Hij won de Ster van Bessèges en de Dauphiné Liberé en behaalde ereplaatsen in Parijs-Nice en de Ronde van Romandië.
Verder was hij kampioen van Frankrijk op de weg en derde in het WK achtervolging. In de grote ronden heeft hij nooit potten gebroken. Hij viel meestal voortijdig uit.
In de Tour de France werd hij een keer 62e en in de Giro 38e en een keer 43e. De Vuelta heeft hij nooit tot een goed einde gebracht.
Over De Las Cuevas gingen nogal wat vreemde verhalen. Zo zou hij al als kind met de rechter in aanraking zijn geweest, een zwerversbestaan hebben geleid en zijn leven hebben gedeeld met een vrouw die dertig jaar ouder was dan hij. Dat laatste was toen niet comme il faut, nu kun je er president van Frankrijk mee worden.
Hij heeft die berichten nooit ontkend, maar ook nooit bevestigd. ‘None of your business’, was zijn parool. Feit is dat hij een heel behoorlijk renner is geweest, die misschien niet de kansen heeft gekregen die zijn talent verdiende.
Dat kwam misschien wel door die reputatie. Maar zijn naam is mooi, ook al was er in zijn tijd geen Henk Westbroek om er een lied van te maken.
Armand De Las Cuevas viert vandaag bij leven en welzijn zijn 49ste verjaardag.

26-06-2017