Antonio GELABERT

Geboortedatum: 7 september 1921
Geboorteland: Spanje
Overleden op: † 13.12.1956

Spanje is een groot wielerland met een groot arsenaal sterke profrenners. Er is echter een tijd geweest dat Spanjaarden totaal geen rol speelden in bijvoorbeeld het belangrijkste wielerevenement van het jaar: de Tour de France.
En als ze al een rol speelden dan was het als bergkoning, zoals voor de Tweede Wereldoorlog De Vlo. Dat was de bijnaam van Vicente Trueba de eerste winnaar van het bergklassement, ingesteld in 1933.
Ze deden zelden mee voor het klassement, want op het vlakke waren ze nergens. Aan tijdrijden hadden ze een broertje dood en zelfs dalen vonden ze niet leuk. Liever reden ze in eigen land in de Vuelta a España, die in de eerste tientallen jaren bijna uitsluitend Spaanse winnaars kende.
In de jaren vijftig kwam langzaam de kentering en toen in 1952 er plotseling twee Spanjolen bij de eerste tien in de eindstand stonden, was het feest in Spanje.
Dat waren Bernardo Ruiz, die achter Fausto Coppi en Stan Ockers derde werd, en Antonio Gelabert die als tiende in Parijs arriveerde. Beide renners konden goed bergop, maar in de andere disciplines stonden ze ook hun mannetje.
Gelabert was een toonbeeld van regelmaat. Hij verloor geen terrein in de vlakke etappes en in de bergetappes reed hij steevast met de besten mee naar boven. Hij klampte aan en bereikte zo een mooi klassement.
Een jaar later ging het een stuk minder goed en in 1955 viel hij uit. In de Vuelta werd hij in 1950 negende nadat hij een etappe had gewonnen. Hij won in datzelfde jaar ook de Ronde van Catalonië.
Antonio Gelabert was twee keer kampioen van zijn land. In 1956 stopte hij met wielrennen en coureurs van toen moesten dan gewoon gaan werken voor de kost. Hij werd vrachtwagenchauffeur.
Luttele weken na zijn afscheid als wielrenner kwam hij om het leven bij een verkeersongeval. Dat was op 13 december 1956. Antonio Gelabert werd maar 35 jaar. Een scenarist zou het niet kunnen bedenken.

07-09-2018