Antonio BEVILACQUA Sr.

Geboortedatum: 22 oktober 1918
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 29.03.1972

Ook weer zo’n Italiaanse naam die klinkt als een regel uit een vers van Dante, maar na enig gezoek kwam ik er achter dat Bevilacqua zoiets betekent als drinkwater. Toon Drinkwater dus, die pas op zijn 23ste met wielrennen begon.
Hij was onderwijzer op een dorpsschooltje en dat betaalde slecht. Renners die laat beginnen worden vaak sterke hardrijders die moeite hebben met in de wielen rijden.
Er was een wielerbaantje in de buurt van zijn woonplaats San Angelo en al in 1943 (hij was toen pas twee jaar wielrenner) werd hij Italiaans kampioen achtervolging.
In 1946 werd hij prof en drie jaar later werd hij Italiaans kampioen. Zijn topjaar was 1950 toen hij zowel Italiaans kampioen werd op de weg als in de achtervolging en in dat laatste onderdeel werd hij ook wereldkampioen.
Een jaar later werd hij weer wereldkampioen en won hij ook Parijs-Roubaix. Hij was dus ook een uitstekend wegrenner die vooral in klassiekers uitblonk.
In Nederland is Bevilacqua vooral bekend gebleven vanwege zijn merkwaardige rol in het WK achtervolging 1948 in Amsterdam. Vier renners drongen tot de halve finales door. De grote Fausto Coppi was de grote favoriet en de Zwitser Hugo Koblet werd eveneens gezien als een grote kanshebber.
Gerrit Schulte en Antonio Bevilacqua werden veel minder kansen toegedicht. Het lot besliste dat Koblet met Schulte moest afrekenen en Coppi met Bevilacqua.
De rit Schulte-Koblet werd een thriller van het zuiverste water met Schulte als nipte winnaar. Voor Coppi werd het daarentegen een walkover, want de Italiaanse chef d’équipe verordonneerde dat Coppi moest winnen en Bevilacqua diende te gehoorzamen.
Bevilacqua was het daar totaal niet mee eens, maar hij had ook niet de moed om dwars tegen de instructie in voor de overwinning te gaan. In plaats daarvan kroop hij demonstratief over de baan met een gangetje waarmee hij nog van zijn grootmoeder zou verliezen.
Het publiek floot de onsportieve vertoning uit en kreeg een dag later genoegdoening toen Gerrit Schulte in zijn eigen Amsterdam Coppi in een zinderende finale versloeg.
Antonio Bevilacqua overleed vandaag 45 jaar geleden op 53-jarige leeftijd.

29-03-2017