Antonin MAGNE

Geboortedatum: 15 februari 1904
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 08.09.1983

De Franse Bask Antonin Magne is een van de grootste renners uit de wielergeschiedenis geweest. Tonin le Sage, was zijn bijnaam, wat vertaald doet vermoeden dat Magne een intelligent en bedachtzaam coureur moet zijn geweest.
Iemand met een natuurlijk gezag en het was dan ook niet verwonderlijk dat hij na een lange en succesvolle carrière als beroepsrenner ploegleider werd. Als renner startte hij negen keer in de Tour de France en hij reed ze allemaal uit en ook altijd bij de eerste tien in het eindklassement. Hij won ‘m twee keer en hij was ook een keer wereldkampioen.
Dat was in 1936 in Bern en hij werd op het erepodium geflankeerd door de Italiaan Aldo Bini (tweede) en onze landgenoot Theofiel Middelkamp.
Klassiekers staan niet op zijn naam, maar wel won hij drie keer achtereen de Grand Prix des Nations, tientallen jaren lang de meest prestigieuze tijdrit van het seizoen en internationaal beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap tijdrijden.
Magne was dan ook een geweldige tijdrijder en voor zijn prestaties in de Tour werd de basis altijd gelegd in zijn ritten tegen het horloge. Als klimmer kon hij ook goed meekomen en die combinatie was in feite zijn succesformule.
Als ploegleider was hij ook een grote en hij begeleidde dan ook toppers als zijn landgenoten Louison Bobet en Raymond Poulidor en sterke Belgen als Rik Van Steenbergen, Fred De Bruyne en Raymond Impanis.
Magne was een excentrieke man. Gekleed in een witte stofjas en immer getooid met een baret à la Basque leek hij meer op een kruidenier uit Bilbao dan op een Franse ploegleider. Zijn probleem was echter dat hij niet met zijn tijd meeging.
Raymond Poulidor vertelde me in het interview dat ik ooit in Huize Van der Poel met hem had, dat hij tevreden is over zijn carrière, maar als hij ergens spijt van heeft is dat het feit dat hij te lang onder de hoede van Magne is gebleven.
Toen hij na het afscheid van De Wijze in handen kwam van een modernere ploegleider als Louis Caput, realiseerde hij zich dat de ouderwetse denkbeelden van Tonin niet altijd in zijn voordeel waren geweest.
Magne was niet tegen doping, maar had zo zijn eigen opvattingen waar en wanneer het gebruikt moest worden. Zo vertelde Eddy Beugels me eens dat hij en de andere renners voor een koers een voor een bij hem moesten komen.
Hij ondervroeg ze vervolgens over hoe ze hadden geslapen, of ze ergens last van hadden, hoe de benen voelden, hoeveel ze getraind hadden, noteerde dat nauwkeurig in een schriftje en opende vervolgens de grote sigarendoos die altijd voor hem op tafel stond.
Die was tot de rand toe gevuld met pillen in diverse kleuren. Zorgvuldig zocht hij dan de pil uit die volgens hem perfect aansloot bij de huidige gemoedstoestand van de betreffende renner en gaf instructies waar en wanneer die pil moest worden ingenomen..
Beugels heeft nooit gemerkt dat zo’n pilletje werkte, volgens hem waren het placebo’s. In dat geval had Tonin de Wijze ontdekt dat op suggestie de mooiste overwinningen zijn behaald.
Antonin Magne overleed op 8 september 1983. Hij was toen 79 jaar.

15-02-2018