Anne KOSTER

Geboortedatum: 24 januari 1944
Geboorteland: Nederland

Er zijn renners die na hun afscheid nooit meer een fiets aanraken. Dat zijn er niet veel, want wie besmet is met de wielerbacil weet doorgaans van geen ophouden.
De in Leeuwarden geboren Anne Koster is daar een voorbeeld van. Anne reed tot zijn 42ste bij de amateurs en plakte er toen nog vijf jaar als veteraan aan vast.
In 1991 reed hij zijn laatste koers en sindsdien komt het karretje nog vrijwel dagelijks tevoorschijn, omdat hij het niet laten kan en als toerfietser zal hij wel doorgaan tot hij niet meer kan of tot zijn laatste snik.
Intussen weet wielrennend Nederland wel dat hij er was als actief renner, want hij wordt ingeschat op meer dan driehonderd overwinningen in criteriums.
Het kunnen er ook meer zijn, want bijgehouden heeft de inmiddels gepensioneerde buschauffeur en rijschoolinstructeur het niet.
Zijn hoogtepunt als renner beleefde Anne Koster tussen 1962 en 1968 toen hij deel uitmaakte van de vermaarde Peugeot-ploeg van Joop Stoop. Toen werd hij ook een landelijke topamateur, nadat hij die titel al jaren had in de Noordelijke provincies.
Tijdgenoten als Joop Zoetemelk, Piet de Wit, Harm Ottenbros en Tiemen Groen hielden altijd ernstig rekening met Anne en ze wisten ook bij voorbaat dat als ze met hem naar de streep gingen ze dan voor de tweede plaats koersten.
Hij was rap, had veel inhoud en was daarom altijd een lastige klant. Zijn overstap naar de Peugeot-ploeg van gastrennersvereniging DTS uit Zaandam had een reden.
Het was een merkwaardige stap voor een echte Fries, maar nadat hij in eigen omgeving ongevraagd wat ‘spul’ had gekregen, was het voor hem over en uit.
Na Peugeot koerste hij ook nog jaren voor de Kroon-ploeg, maar dat maakte geen verschil. In welk shirt hij ook reed, Anne Koster reed altijd om te winnen. En dat deed hij met regelmaat en veelvuldig.
Anne Koster wordt vandaag 73 jaar.

24-01-2017