Andrei KIVILEV

Geboortedatum: 21 september 1973
Geboorteland: Kazachstan
Overleden op: † 11.03.2003

Ik zou wel eens willen weten hoeveel rennerslevens Andrei Kivilev heeft gered door op 11 maart 2003 dodelijk te verongelukken na een val in de tweede etappe van Parijs-Nice. Het is een vraag waarop niemand het antwoord weet.
Met zijn dood kwam er een eind aan de eindeloze discussie of wielrenners valhelmen moesten dragen of niet? Vreemd genoeg waren de renners er het felst op tegen en omdat het niet verplicht was, was het maar een enkeling die in het peloton een helm droeg.
Er waren natuurlijk wel van die worstenhelmpjes, maar hoe veilig die waren als een renner bij een val op zijn hoofd landde, is de vraag. In ieder geval een vraag met een negatief antwoord.
Tot die fatale dag in maart 2003 waren die worstendingen maar in enkele wielerlanden verplicht. Maar na de dood van Kivilev toonde de UCI plots daadkracht en stelde de valhelm per direct verplicht. De protesten waren niet van de lucht.
Die krengen zouden te zwaar zijn, te warm zitten, enzovoort alle mogelijke bezwaren werden uit de kast getrokken, maar de internationale wielerunie gaf geen krimp. Helm op, of anders geen startbewijs. Punt uit.
Andrei Kivilev was een Kazach die in 1998 naar West-Europa kwam waar hij een contract kreeg bij Festina, de grote Franse wielerploeg die in datzelfde jaar in de Tour werd ontmaskerd als grootgebruiker van zo’n beetje alle verboden producten op de dopinglijst.
Geen prettige omgeving voor een beginnende profrenner. Toch bleef Kivilev twee jaar bij de ploeg en maakte toen de overstap naar AG2R. Een jaar later, in 2001, tekende hij voor Cofidis en dat werd het jaar van zijn doorbraak.
In de maand juni reed hij een sterke Dauphiné, waarin hij als vijfde eindigde en een goede week daarna zegevierde hij in de Route du Sud, een driedaagse etappewedstrijd in Zuid-Frankrijk met veel klimwerk in de Pyreneeën.
Het bleek een perfecte opmaat voor de Tour de France, waarin Andrei wederom sterk reed. In de achtste etappe was hij mee in een succesvolle ontsnapping die meer dan een half uur voorsprong opleverde.
Kivilev stond in de top van het klassement en daar kon hij zich tot het eind handhaven. Hij eindigde als vierde, net naast het podium. Het seizoen 2002 was iets minder succesvol, maar zijn toekomst zag er nog steeds rooskleurig uit.
In 2003 startte hij in Parijs-Nice om in de tweede etappe ten val te komen, waarbij hij die fatale schedelbreuk opliep. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis. Zijn landgenoot en vriend Alexandre Vinokourov was ontroostbaar.
Wat niet wil zeggen dat hij ook zijn focus kwijt was, want Vino putte er de moraal uit om Parijs-Nice als winnaar af te sluiten en huilend zijn zege op te dragen aan zijn vriend. Glorie en drama, het gaat in de wielersport hand in hand.
Andrei Kivilev werd maar 29 jaar.

21-09-2018