Andreas KLIER

Geboortedatum: 15 januari 1976
Geboorteland: Duitsland

Andreas Klier was een vrij onopvallende renner met een bescheiden erelijst, maar wel een met een reputatie van een subtopper. Een degelijke en rustige vakman die als een echte professional zijn werk deed.
Klier komt uit München, maar is niet zo Beiers dat hij geen bierfeest overslaat. Hij woonde jaren in Vlaanderen en is in het Vlaams ook uitstekend aanspreekbaar. Hij is een echt familiemens en dat benadrukt hij in ieder interview.
Niet dat de journalisten in zijn actieve jaren constant om hem heen cirkelden, want Andreas is geen man van grote uitspraken. Hij zag de ploegen waarvoor hij reed ook als een soort familie als het althans klikte tussen hem, zijn ploeggenoten en de ploegleiding.
Hij werd prof in 1996 en hij reed tot 2013 voor TVM, Deutsche Telekom, T-Mobile, Cervélo en Garmin. Grote uitslagen heeft hij vrijwel niet gereden en de zeges die hij vanaf 2005 behaalde zijn hem in 2013 allemaal afgenomen.
Wat was het geval? In mei 2013 stopte hij van de ene dag op de andere om ploegleider te worden bij zijn laatste ploeg Team Garmin-Sharp. Drie maanden later bekende hij jarenlang doping te hebben gebruikt en wel epo, groeihormomen en cortisonen.
Hij werd geschorst, zijn naam werd uit de uitslagen verwijderd, maar hij mocht na zijn schorsing terugkomen bij de ploeg van Jonathan Vaughters, die het komend jaar gesponsord gaat worden door Education First-Drapac, de voortzetting van Cannondale-Drapac.
Door dat familiegevoel voelde hij zich bijzonder thuis bij de Nederlandse ploeg TVM van ploegleider Cees Priem. Die ploeg was een echte vriendenploeg waar ze na een criterium gezellig met elkaar een biertje gingen drinken en waar vrijelijk onder andere over doping werd gepraat.
Peter Van Petegem was er zijn beste vriend die hem overhaalde om gedureende zijn carrière in Vlaanderen te gaan wonen. De overgang naar het ambitieuze Deutsche Telekom, de ploeg die later T-Mobile werd was een forse stap, ondanks het feit dat hij een van de favorieten was van ploegmanager Walter Godefroot.
De Belg wist dat Klier geen winnaarstype was, maar dat hij genoeg kwaliteiten had om meer te zijn dan een knecht. Hij werkte aan het zelfvertrouwen van de Duitser en in 2003 leverde hij de beste prestatie van zijn carrière af door het winnen van Gent-Wevelgem.
In 2007 voegde hij daar een ritoverwinning in de Vuelta aan toe en die twee zeges zijn de hoogtepunten op zijn erelijst, hoewel die etappezege in Spanje hem in 2013 ontnomen is.
Toen T-Mobile – moe van alle dopingperikelen – uit de wielersport stapte vond Klier onderdak bij Team Cervélo. Daar fleurde hij weer op, want zoals hij eens in een interview vertelde.
“Cervélo was een team gebouwd op innovatieve ideeën in een conservatieve sport. Daar wilde ik per sé bij zijn.” Zelf innoveerde hij mee, want met zijn overstap naar Cervélo verhuisde hij met zijn gezin van Vlaanderen naar het zonnige Mallorca.
Andreas Klier staat nu aan het begin van een nieuw seizoen en er zal weinig tijd zijn om vandaag met zijn gezin zijn 42ste verjaardag te vieren, maar hij is ongetwijfeld bij de ploeg en dat is in zijn opvatting ook familie.

15-01-2018