Andrea TAFI

Geboortedatum: 7 mei 1966
Geboorteland: Italië

Iedere ploegleider zou zijn lippen aflikken met een type als Tafi in de ploeg. Als de maand februari op zijn einde liep, dan begon bij de Florentijn iets te borrelen dat in de maanden ervoor was voorgekookt.
Dan werden – weer of geen weer – de mouwen opgestroopt en dan droomde hij van kasseien, storm en regen, hellingen als muren en alles wat de voorjaarskoersen van het noorden aan shit te bieden hebben.
Dat waren zijn koersen en hij won Parijs-Roubaix in 1999 en de Ronde van Vlaanderen in 2002. Het hadden meer overwinningen kunnen zijn, maar het ploegbelang dwong hem nog wel eens in een positie waarin gediend moest worden.
Dan ging hij de koers hard maken en volgens mij vond hij dat net zo leuk als winnen. Zo lang en zo hard op kop rijden tot de concurrentie volledig was moegebeukt en kapot gemaakt.
Dat was het moment dat Museeuw of Ballerini of Bartoli of Bortolami of een andere ploegmaat het mochten afmaken. En datzelfde deed hij met alle liefde in de Giro, de Tour of een andere rondrit.
Stoempen en iedereen het snot voor de ogen rijden dat was de specialiteit van deze verder vriendelijke Italiaan. Hij was het hele jaar goed, verrichtte bergen werk en was dan ook nog in staat in de najaarsklassiekers toe te slaan.
Zo won hij in 1999 Parijs-Brussel en de Ronde van Lombardije en in 2000 Parijs-Tours. Tussen neus en lippen door werd hij ook nog nationaal kampioen (1998) en won hij een hele reeks semi-klassiekers.
Een groot coureur die eind 2004 bekendmaakte dat hij het welletjes vond. Hij maakte echter één voorbehoud hij wilde nog eenmaal zijn voorjaarsklassiekers rijden en Saunier-Duval bood hem een contract tot 31 mei.
Helaas kon hij het hoge niveau als bijna veertigjarige niet meer aan, maar hij heeft onderweg iedere kassei persoonlijk toegesproken en de meest hoekige, puntige en ellendige exemplaren geëmotioneerd gekust.
Een Latin lover in de Hel van het Noorden. Andrea Tafi viert vandaag zijn 51ste verjaardag en als ik goed ben ingelicht wordt er, zoals ieder jaar na zijn afscheid, een taart bezorgd in de vorm van een kei. Met slagroom!

07-05-2017