Andrea CARREA

Geboortedatum: 14 augustus 1924
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 13.01.2013

Andrea Carrea was een Italiaanse renner uit de jaren vijftig en de verpersoonlijking van de ‘gregario’, de waterdrager. Hij was de meesterknecht van Fausto Coppi, de man die het knechtensysteem min of meer heeft uitgevonden en optimaal heeft ingevoerd.
In het peloton was Carrea niet bij zijn meester vandaan te slaan. Het was een grote vent met een mooie haakneus en hij hield de maestro niet alleen uit de wind maar zette hem ook permanent in de schaduw.
Hij verliet zijn plekje uitsluitend als Coppi dat van hem verlangde omdat hij een uitlooppoging moest neutraliseren of als er drinken moest worden geroofd. Als hij uitlopers terug moest halen dan sprong hij achter ze aan en dat ging hem makkelijk af, want hij was natuurlijk een heel goede renner.
Dan bleef hij aan het wiel en hij ontregelde waar hij kon het tempo. Meestal werden de vluchters dan weer ingerekend, maar als dat niet lukte dan ging hij in de finale voor de etappewinst of in ieder geval voor een ereplaats.
Zo belandde Andrea Carrea in de Tour van 1952 volkomen onverwacht in de gele trui. Hij was meegesprongen met een kopgroep in de negende etappe van Mülhouse naar Lausanne. De Zwitser Walter Diggelmann won de rit en onze landgenoot Jan Nolten werd derde.
In hun kielzog kwam Carrea – die geen centimeter kop had gedaan - over de streep en tot zijn niet geringe verbazing werd hem de gele trui aangetrokken door de permanente rondemiss Yvette Horner. De kleine accordeoniste moest die dag op een stoofje gaan staan om hem te kussen.
Toen Coppi over de finish kwam, stond de nieuwe klassementsleider er wat beteuterd bij. Hij bood zijn baas zijn verontschuldigingen aan. Die werden ruimhartig geaccepteerd, want de frêle campionissimo wist toen al dat het maar voor even zou zijn.
De volgende dag – het was de eerste keer dat de karavaan de Alpe d’Huez zou gaan beklimmen, haalde Coppi vernietigend uit en hij nam de maillot jaune van zijn lijfeigene over en stond die niet meer af. Carrea zocht de volgende dag met een tevreden gezicht zijn plaatsje in het peloton weer op.
Vlakbij Coppi uiteraard en omdat hij zo’n goede renner was kon hij lang bij zijn meester blijven en eindigde hij als negende in het eindklassement. Hij zal die gele trui wel bewaard hebben, maar of hij ingelijst aan de muur in Huize Carrea heeft gehangen, betwijfel ik. Bij hem hoort een Bianchi-truitje met uitgelubberde achterzakken door de vele flessen water die er in hebben gezeten.
Andrea Carrea overleed op 13 januari 2013 op 88-jarige leeftijd.

14-08-2018