Amy PIETERS

Geboortedatum: 1 juni 1991
Geboorteland: Nederland

Als je Pieters heet en je wieg stond in Zwanenburg dan kan het haast niet anders of je doet aan wielrennen, of je hebt er aan gedaan. De opa van Amy Pieters is Piet Pieters, in de jaren vijftig eens kampioen van Nederland op de baan.
Haar oom is Jacques Pieters en haar vader Peter Pieters en het aantal Nederlandse kampioenstruien die de twee broers samen behaalden loopt in de dubbele cijfers. En dan is er nog haar broer Roy, een vermaard criteriumklepper.
Dan zijn er nog de kinderen van Jacques, maar voor ik die ga opnoemen, ben ik weer een paar alineaatjes verder. Het gaat vandaag tenslotte om de jarige Amy die 27 kaarsjes op haar verjaardagstaart mag uitblazen.
Hoewel ze niet zo opvalt met al die Van der Breggens, Vossen, Blaken en Van Vleutens in het damespeloton hoort Amy er wel gewoon bij. Bij de top van Nederland, die automatisch ook de top van de wereld is.
Geheel in de traditie van de familie heeft ze een hele winkel rood-wit-blauwe truitjes bijeengereden. Als ik goed heb geteld zijn het er vijftien. Bijna allemaal op de baan, ook geheel in de traditie van al die Pietersen.
Maar op de weg is Amy ook heel wat mans. Zo behaalde ze dit jaar een fraaie zege in de zware Ronde van Drenthe. Ook in eigen land, was haar victorie in de Healthy Ageing Tour in de provincie Groningen, tot 2016 bekend als de Energiewacht Tour.
Verder won ze in het Baskenland de derde etappe van de Emakumeen Bira (foto 2), een rittenkoers in het Baskenland, waar de Nederlandse dames drie van de vier etappes wisten te winnen, maar verzuimden en passant ook het eindklassement mee naar Nederland te nemen.
Op haar erelijst staat ook nog een overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad, terwijl ze dit jaar tevens als tweede op het podium stond in de Ronde van Vlaanderen.
Amy maakt sinds 2017 deel uit van het succesvolle Boels/Dolmans Team en bij die ploeg is winnen zo langzamerhand normaal aan het worden. Gelukkig is het iets waar een sportvrouw nooit genoeg van krijgt.

01-06-2018