Allan DAVIS

Geboortedatum: 27 juli 1980
Geboorteland: Australië

Hij maakt al weer een paar jaartjes geen deel meer uit van het profpeloton, de Australiër Allan Davis. Een snelle jongen deze renner uit Queensland, die van 2001 tot en met 2014 op het hoogste niveau meereed.
Hij begon al op tienjarige leeftijd met wielrennen en was van meet af aan succesvol. Met veel overwinningen in alle categorieën op zijn naam, werd hij in 2001 professional en kwam hij naar Europa en kreeg een contract bij Mapei.
Het duurde even voor hij zijn draai vond, maar toen hij die eenmaal te pakken had, pakte hij met regelmaat prijzen om zo nu en dan te zegevieren. Meestal in de sprint, waarin hij zich menigmaal een onverschrokken waaghals toonde.
Daardoor kwam hij nogal eens in conflict met andere sprinters. Het waren meestal geschillen van de pot verwijt de ketel. Het puntenklassement was meestal zijn oogmerk als hij aan een meerdaagse wedstrijden deelnam.
Zo heeft hij truien verzameld van de Eneco Tour (2005), de Ronde van Aragón (2005), de Ronde van Qinghai Lake (2007) en de Ronde van Polen (2010). In de Tour de France is hij niet zover gekomen.
Hij deed twee keer aan de Tour mee en in 2005 werd hij vijfde in de strijd om de groene trui. In 2010 won hij goud bij de wegwedstrijd op de Gemenebest Spelen. Bij ons niet zo bekend, maar binnen het voormalige Britse wereldrijk een prestigieuze onderscheiding.
2010 was een sterk seizoen van de Aussie dat hij aan het eind bekroonde met een fraaie derde plaats bij het WK, achter Thor Hushovd en Matti Breschel. In 2006 werd zijn naam genoemd in verband met Operación Puerto.
Het liep met een sisser af, want er werd niets aangetoond en de Spaanse wielerbond heeft hem ook officieel vrijgesproken van alle verdachtmakingen. Met zijn één jaar oudere broer Scott transfereerde hij later naar Astana.
In 2011 presteerde hij ondermaats. Hij was in de weken voorafgaand aan de Tour de France niet honderd procent, deed er alles aan, maar als hij niet voortijdig uitviel eindigde hij, in de koersen waarin hij startte, ergens achterin de uitslag.
In de Ronde van Zwitserland kwam de oorzaak aan het licht. In een niet eens zo lastige etappe kwam hij moeizaam met 24 minuten achterstand over de finish. Dat was niet normaal en een gedegen medisch onderzoek bracht aan het licht dat hij een zeldzaam virus onder de leden had. Hij herstelde wel, maar kwam niet meer tot grote uitslagen.
Allan Davis viert vandaag zijn 37ste verjaardag.

27-07-2017