Alfred GOULLET

Geboortedatum: 8 april 1891
Geboorteland: Australië
Overleden op: † 11.03.1995

Er wordt vaak beweerd dat topsport ongezond is en wie alleen in de wielersport naar het aantal coureurs kijkt dat vroegtijdig is overleden, is geneigd die bewering te onderschrijven. Maar er zijn ook oud-coureurs die deze stelling ondermijnen, omdat ze ver in de tachtig zijn geworden of zelfs in de negentig.
Maar zo oud als Alfred Goullet is waarschijnlijk geen enkele oud-renner geworden. Toen hij op 11 maart 1995 de laatste adem uitblies, was hij op 27 dagen na 104 jaar oud. Een record? Zou zo maar kunnen.
En kom me nu niet vertellen dat die oudjes van toen geen topsporters waren, want als je in die tijd als wielrenner in Amerika je brood wilde verdienen dan moest je soms letterlijk over lijken gaan. Het is eerder andersom, want ik denk niet dat de toppers van nu onder dergelijke omstandigheden hun beroep zouden willen uitoefenen.
Goullet was veertien jaar beroepsrenner en reed uitsluitend op de baan. Daar deed hij aan alles mee wat maar wedstrijd was en geld opbracht. Zowel als sprinter als achtervolger stond hij zijn mannetje. Hij is echter vooral in de statistieken blijven staan als zesdaagsenrenner.
Hij won er veertien en dat lijkt niet veel als je naar de aantallen kijkt van latere cracks. Zo haalde Patrick Sercu 88 overwinningen uit 233 starts. Dat is 37 procent. Goullet startte 29 keer in een SIX en komt met veertien zeges tot 48 procent. In de tijd van Sercu waren er wel 15 à 16 zesdaagsen per seizoen en in de tijd van Goullet misschien maar drie.
In Amerika althans en Amerikaanse renners kwamen zelden naar Europa, terwijl Europese renners het liefst in het oude werelddeel bleven, omdat ze al weken kwijt waren voor de overtocht per boot. Freddy Goullet won voor hij naar Amerika ging twee zesdaagsen in Australië, hij won ook nog een keer in Parijs, maar de andere elf in de States.
Hij behaalde in zijn loopbaan meer dan vierhonderd overwinningen en verdiende in een winterseizoen soms meer dan een ton aan Amerikaanse dollars.
Hij was dan ook de ster in de stal van de vermaarde matchmaker Chapman en als die bereid was zoveel geld aan één renner uit te betalen dan is dat een indicatie van de grootheid van Goullet.
Net als tijd- en landgenoot Reggie McNamara verbleef hij vrijwel doorlopend in Amerika en hij is daar na zijn loopbaan ook gebleven en niet meer naar Australië teruggekeerd.
Alfred Goullet, een van de tenoren uit de tijd dat wielrenners nog artiesten waren.

08-04-2016