Alfons DE BAL

Geboortedatum: 30 september 1943
Geboorteland: België

Toen Fons De Bal in 1979 met wielrennen stopte deed het grapje de ronde dat zijn fiets te koop was als sleutelhanger. De renner uit Geel is namelijk een van de kleinste coureurs die ooit in het profpeloton heeft gereden.
De keuringsarts bij de sportkeuring hoefde het balkje waaronder hij rechtop moest staan maar naar één meter en 55 centimeter te schuiven om zijn lengte vast te stellen. Ik geloof dat alleen Tourwinnaar Jean Robic (1947) nog kleiner was.
Met die toevoeging is al aangegeven dat een geringe lengte geen beletsel hoeft te zijn om een goede wielrenner te zijn, want Robic was een van de beste renners van zijn tijd, die zijn erelijst alleen heeft beperkt door zijn nurkse karakter waardoor hij met iedereen ruzie had.
Ook bij Fonske De Bal stond die lengte hem niet in de weg om een rijke palmares bijeen te fietsen. Weliswaar staan er geen grote overwinningen op, maar wel meer dan vijftig kermiskoersen, het merendeel gewonnen dankzij een scherpe eindsprint.
Over zijn successen in de kermiskoersen mag men niet geringschattend oordelen, want een kermiskoers is niet te vergelijken met een Nederlands criterium. Ze zijn niet alleen veel langer, maar voeren veelal over door tractors kapotgereden boerenweggetjes, met daarin kasseien, kuilen, zeg maar soms een soort Hel van het Noorden.
Fons De Bal was maar liefst zeventien jaar beroepsrenner en al over de veertig toen hij afscheid nam. Hij heeft dan ook alles uit zijn carrière gehaald, want een goede kermiskoerser verdient goed geld. Vaak meer dan de winnaar van een grote klassieker.
Hij begon zijn profbestaan in de GBC-ploeg van Rik Van Looy en de laatste vier jaar reed hij in de fameuze ploeg van IJsboerke, de formatie waarvan diezelfde Van Looy de eerste ploegleider was.
IJsboerke was jarenlang een van de sterkste ploegen van het peloton, maar ze reden voornamelijk in België, omdat dat de markt was van de Vlaamse ijsfabrikant. Als er al geëxporteerd werd was dat slechts een fractie van de omzet.
De ploeg reed wel altijd de Tour en de meeste klassiekers, want de verslagen daarvan op radio en tv en in de gazetten waren natuurlijk ook dankbare publiciteit. En verder elk jaar vele kermiskoersen.
Voor een ambitieuze renner als Ludo Peeters was dat een reden om voor veel minder geld naar TI-Raleigh te verkassen, maar Fonske voelde zich er wel bij. En die sleutelhanger die staat gewoon in de schuur.
Ook nog vandaag als Fonske De Bal zijn 75ste verjaardag viert.

30-09-2018