Alexi GREWAL

Geboortedatum: 8 september 1960
Geboorteland: Verenigde Staten

In 1984 won de Amerikaan Alexi Grewal tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles de Olympische wegwedstrijd voor de Canadees Steve Bauer en de Noor Dag Otto Lauritzen.
Ze werden het volgende jaar alle drie beroepsrenner, maar de winnaars van het zilver en brons hebben het bij de profs aanzienlijk verder geschopt dan de afstammeling van een echte Sioux indiaan.
Het was al een klein wonder dat Grewal überhaupt in die Olympische race van start is gegaan, want een week daarvoor was hij nog geschorst. Tijdens de Coors Classic had hij namelijk positief getest.
Op een amfetamine-achtig middel en daar werd in die dagen fanatiek op gejaagd. Een fikse schorsing zou zijn deel zijn geweest, als de verdachte niet op het laatste moment met een attest was komen aandragen.
Een medisch attest, waaruit bleek dat hij het middel gebruikte voor kortademigheid als gevolg van astma. Hij ging vrijuit en won goud na een boeiende wedstrijd op het scherpst van de snede.
Grewal kon met goud behangen uit de profaanbiedingen kiezen en hij koos voor de Panasonic-ploeg van Peter Post. Om daar vervolgens geen uitslag te rijden. Zelfs geen deuk in een pakje boter kwam op zijn erelijst.
Dat dit niet de manier was om een man als Peter Post te vriend te houden, laat zich raden. Post liet zich dan ook smalend uit over de Olympische kampioen. Hij noemde Grewal een hobbelpaard en contractverlenging zat er niet in.
Na afloop van zijn contract vertrok het hobbelpaard weer richting Amerika om daar nog een aantal jaren zonder veel resultaat wedstrijden te rijden. Hij was niet alleen hobbelpaard, maar ook een eendagsvlieg.
Alexi Grewal wordt vandaag bij leven en welzijn 57 jaar.

08-09-2017