Alessandro PETACCHI

Geboortedatum: 3 januari 1974
Geboorteland: Italië

Er zijn ploegen die naar een grote ronde gaan met geen ander oogmerk dan het winnen van zo veel mogelijk etappes. Ze hebben meestal geen klassementsrenner van formaat en daarom wordt de ploeg gebouwd rond een sprinter van wereldklasse.
Die wordt elke dag volledig uit de wind gehouden, vertroeteld en verzorgd om in de laatste kilometers optimaal in stelling te worden gebracht.
Voor zo’n ploeg was Alessandro Petacchi de ideale afmaker, want hij was een koel en berekenend sprinter. En als hij goed gelanceerd werd, dan was er geen houden meer aan.
Dan kon hij lengtes pakken, ook op Robbie McEwen, Tom Boonen en alle andere snelle mannen van zijn tijd. Het was een mooi gezicht om hem zich in de laatste meters zien oprichten om met de armen omhoog als eerste over de streep te gaan.
Verder heb ik er niet zo veel mee. De etappe is langer dan die paar kilometers van de finale en wat daar aan vooraf gaat is meestal een saaie vertoning. In 2003 won Petacchi op die manier vijf ritten in de Vuelta, zes in de Giro en vier in de Tour.
Ik zag hem dat jaar ook de eerste etappe van de Ronde van Nederland winnen. Op de Boompjes in Rotterdam. Nog een beetje gewend aan het fenomeen Cipollini verwachtte ik ook zo’n Italiaanse blitskikker.
Maar op het podium stond een schuchter mannetje dat bijna verlegen de kussen van de missen incasseerde en bij het zwaaien naar het publiek keek, alsof hij wilde zeggen: kijk mij nu eens gek doen.
Alessandro Petacchi was een wereldsprinter, zonder de geweldige uitstraling van Cipo en nog een paar honderd Italiaanse wielrenners uit het verleden.
Petacchi heeft onnoemelijk veel gewonnen door zijn machtige wapen. Zo won hij twee klassiekers, te weten Milaan-San Remo en Parijs-Tours. En verder waren het heel veel etappezeges.
In de Giro won hij er achttien en twee keer het puntenklassement. In de Tour won hij zes ritten en bracht hij één keer de puntentrui in Parijs En in de Vuelta pakte hij vijftien keer een dagzege en was het puntenklassement één maal zijn deel.
Van de achttien die hij in de Giro won moest hij er eind 2007 vijf afstaan, omdat hij positief werd getest op het verboden middel salbutamol. Bovendien werd zijn overwinning in het puntenklassement uit de annalen geschrapt.
Hij kreeg een jaar schorsing opgelegd en miste de Olympische Spelen in Beijing, waar hij bij de grote kanshebbers had behoord. Toen het jaar inactiviteit voorbij was, ging hij gewoon weer door met winnen.
De Speer van La Spezia stopte er in 2014 mee. Hij was een absolute veelwinnaar die vandaag zijn 42ste verjaardag viert.

03-01-2017