Alessandro FANTINI

Geboortedatum: 1 januari 1931
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 05.05.1961

Het verhaal van Piet van den Brekel (1932-1999) is bekend. De jonge Limburger die in het WK van 1952 op de weg voor amateurs met niet waarneembaar verschil samen met de Italiaan Luciano Ciancola als eerste over de eindstreep ging.
Onze landgenoot werd echter gediskwalificeerd omdat hij na een lekke band van fiets had gewisseld op een plaats waar dat reglementair niet was toegestaan. De Limburger heeft er zijn hele leven lang een frustratie aan overgehouden.
Dat was niet nodig geweest als Alessandro Fantini niet een kilometer voor de streep was gevallen. Deze Italiaan uit de Abruzzen was zo snel dat er voor de kenners geen twijfel mogelijk was: Fantini wordt de nieuwe wereldkampioen.
Als de man die als amateur al 120 overwinningen op zijn naam had staan niet was gevallen dan hadden Van den Brekel en Ciancola geen enkele kans gehad en had onze landgenoot met meer genoegen op zijn wielerloopbaan kunnen terugzien.
Fantini werd in 1955 een gedreven professional met één doel in zijn leven: zoveel geld verdienen als wielrenner dat hij zijn vader uit Canada kon laten terugkomen, waar de man als gastarbeider werkte om zijn gezin in Italië te onderhouden.
De Fantini’s woonden in een arme streek en zoals zoveel huisvaders uit de Abruzzen was zijn vader een paar jaar daarvoor naar het buitenland getrokken, in zijn geval naar het verre Canada, om daar als metselaar voor zijn gezin geld te verdienen, omdat er in zijn geboortestreek geen werk was.
Iedere week stuurde hij het geld op dat onder meer Alessandro in staat stelde een racefiets te kopen. De zoon droomde ervan om als coureur zoveel geld te verdienen om zijn vader te laten terugkomen en dan met hem een aannemersbedrijf te beginnen.
Dat had hij al snel voor elkaar, want Alessandro reed overal prijs. In de Ronde van Romagna, Milaan-Turijn, de Ronde van Calabrië, Milaan-San Remo, Rome-Napels-Rome, de Ronde van Piemonte, Rome-Sienna, enzovoort.
Overal kwam hij met een pak lires vandaan. In de Tour de France won hij twee ritten en in de Ronde van Italië was hij zeven keer de beste. Ook de Ronde van Duitsland lag hem goed. In 1960 won hij er een rit en een jaar later won hij de vierde etappe.
Twee dagen later startte hij in de rit Landau-Trier. Ook die eindigde in een massasprint en Fantini ging er eens goed voor zitten. In het gedrang kwam hij echter onfortuinlijk ten val. Hij sloeg met zijn hoofd tegen het wegdek en nog voor de schedelbasisfractuur kon worden vastgesteld blies hij de laatste adem uit.
Hij werd slechts 29 jaar. Het is intrigerend dat er in 2010 een renner bij de Italiaanse ProContinental-ploeg Aqua & Sapone reed die eveneens Alessandro Fantini heette. Familie, een kleinzoon wellicht? Kan haast niet anders, want ze komen uit hetzelfde dorp.
Alessandro Fantini verongelukte op 5 mei 1961.

01-01-2018