Alessandro BALLAN

Geboortedatum: 6 november 1979
Geboorteland: Italië

‘Alessandro Ballan oogt als een tiener met zijn slungelachtige lijf en dat babysmoeltje. Een beetje een jonge Johan van der Velde. Maar als hij op de fiets zit is hij een lust voor het oog’, schreef ik elf jaar geleden op deze plaats.
Hij was toen net doorgebroken en had indruk gemaakt bij het WK in Salzburg waar hij zijn kopman Paolo Bettini in een moordend tempo naar de overwinning sleepte. Ballan kon kilometerslang op kop iedereen het snot voor de ogen rijden.
Toen ik dat schreef was ik vooral onder de indruk van deze Italiaan geraakt, toen hij in de Tour van 2006 in de twaalfde etappe deel uitmaakte van een viermanskopgroep met daarin Oscar Freire, Yaroslav Popovych en Christain Le Mevel.
Hij heeft die etappe niet gewonnen want hij moest het in de sprint afleggen tegen Popovych. Die zat kennelijk in een combientje met Freire om Le Mevel en Ballan kwijt te spelen. Ze demarreerden om beurten. Terwijl Le Mevel eraf moest, gaf Ballan geen krimp.
Hij spong onvermoeibaar steeds weer in het wiel en het was Freire die eraf moest. Erg boos was hij na afloop niet over de combine die hem zijn kansen had ontnomen. Hij haalde slechts zijn schouders op en zei: “ik heb ze wel zien smoezen onderweg, maar dat hoort allemaal bij het wielrennen”.
Een jaar later won hij op indrukwekkende wijze de Ronde van Vlaanderen, waar hij Leif Hoste in een adembenemende sprint met twee versloeg. Hoste was de enige die hem kon volgen toen hij op de Muur van Geraardsbergen vol demarreerde. Dit keer won hij wel de sprint.
Het was niet eens zo’n geweldig seizoen dat hij in 2008 realiseerde. Hij kwam pas laat in vorm, won een etappe in de Ronde van Spanje. Maar de bekroning volgde in september toen hij in Varese wereldkampioen werd.
Hij reed met nog drie kilometer te gaan simpel weg uit een kopgroep met uitsluitend grote namen. Ze pakten hem niet meer terug en met drie seconden voorsprong op zijn landgenoot Damiano Cunego mocht hij een jaar lang de regenboogtrui dragen.
Hij kreeg te maken met de vloek die er op de zo begeerde trui schijnt te rusten en het hele seizoen 2009 ging, mede door een virus, grotendeels verloren. De zege in de Ronde van Polen kon dat niet meer goed maken.
In 2010 raakte hij betrokken bij een grootscheeps dopingschandaal. Hij werd door zijn ploeg op non-actief gezet, maar gebruik van verboden middelen kon niet worden aangetoond omdat er geen sluitend bewijs was.
Pas in mei kon hij aan het seizoen 2010 beginnen. Successen bleven uit waarna hij begin 2011 wederom werd beschuldigd. Nu van bloeddoping. Hij ging wederom op non-actief maar ook deze keer was er geen onomstotelijk bewijs en mocht hij weer koersen.
Het was wachten op drie keer scheepsrecht, maar het noodlot greep in. Ballan kwam in december 2012 hard ten val en en tweevoudige breuk van zijn linkerbeen en een geperforeerde long waren het gevolg. En toen kwam eindelijk het sluitende bewijs.
Hij was betrokken geweest bij een dopingschandaal waar zijn toenmalige ploeg Lampre bij betrokken was. Hij kreeg een schorsing van twee jaar opgelegd en BMC, zijn nieuwe ploeg, kon niet anders dan hem ontslaan. Na het uitzitten van de schorsing kwam hij nergens meer aan de bak en hem restte in maart 2016 niets anders dan zijn carrière te beëindigen.
Alessandro Ballan, wiens carrière in majeur begon, maar in mineur eindigde, viert vandaag 38ste verjaardag.

06-11-2017