Alejandro VALVERDE BELMONTE

Geboortedatum: 25 april 1980
Geboorteland: Spanje

Hij wordt vandaag 36 jaar en dat is knap oud voor een wielrenner. Maar in zijn koersen is Alejandro Valverde nog altijd een van de topfavorieten. Dat was hij gisteren ook in Luik-Bastenaken-Luik, maar dat lukte niet. Michael Albasini gooide met zijn demarrage zand in de raderen, waarna Wout Poels het voorlopig hoogtepunt in zijn carrière kon realiseren.
Afgelopen woensdag in De Waalse Pijl lukte het wel, toen hij op de Muur van Hoei voor de vierde keer de hoofdprijs pakte. Met andere woorden deze hoogbejaarde renner telt nog altijd mee.
Vroeger bestond er de gouden regel dat een renner zijn beste jaren beleefde zo tussen zijn 27ste en dertigste levensjaar. In het moderne wielrennen gelden kennelijk andere regels.
Valverde is een begenadigd renner, want hij kan alles. Klimmen, tijdrijden, sprinten, you name it, hij heeft het in huis. Dat moet een keer tot een overwinning leiden in het wereldkampioenschap.
Dat is er nog niet van gekomen, maar hij stond wel al zes keer op het erepodium. Twee keer als tweede en vier keer als derde. Geen eerste, maar als winnaar van de wereldbeker was hij wel drie keer de beste van de wereld.
Hij is een meester in de kleinere rondritten en het liefst in zijn vaderland. De rondes van Valencia, Murcia, Burgos, Catalonië en Castilla y Leon won hij meerdere keren, evenals de Ruta del Sol.
In de klassiekers staat hij ook zijn mannetje, want behalve zijn vier zeges in de Waalse Pijl, won hij ook drie keer Luik-Bastenaken-Luik en twee keer de Clasica San Sebastian met de fameuze Baskische baret als huldeblijk (foto 3).
Voor de grote ronden komt hij in het hooggebergte iets tekort, maar wel staat de Ronde van Spanje op zijn erelijst en zijn twee tweede en drie derde plaatsen in de Vuelta mogen ook niet onvermeld blijven.
In de Tour de France reed hij vijf maal top tien, met een derde plaats in de Tour van vorig jaar als beste prestatie. Dat de Tour misschien iets te lang duurt voor hem, bewijzen zijn twee eclatante zeges in de Dauphiné.
Valverde werd in 2003 beroepsrenner en is dus bezig aan zijn veertiende profseizoen. Hij heeft dus ook de hoogtijdagen van de doping meegemaakt en is daar niet ongschonden uitgekomen.
Al in 2006 werd zijn naam genoemd in de zaak van dokter Fuentes. In 2009 dook hij als verdachte op in de Operacion Puerto. Kwam hij in het eerste geval nog met een ontkenning weg, in het tweede geval lukte dat niet.
Zijn gebruik van bloeddoping werd bewezen geacht en hij werd in mei 2010 met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst. Al zijn uitslagen in dat jaar, met overwinningen in de Ronde van de Middellandse Zee en de Ronde van Romandië, werden hem ontnomen.
Het is opvallend hoe sterk en schijnbaar ongebroken hij na die schorsing terugkwam. Met nog tal van overwinningen. En hij gaat maar door, we zijn voorlopig nog niet Alejandro Valverde af.

25-04-2016