Aldo BOLZAN

Geboortedatum: 9 september 1932
Geboorteland: Luxemburg
Overleden op: † 21.10.2013

In 1958 won de Luxemburger Charly Gaul de Tour de France. Als kopman van de Nelux-ploeg, bestaande uit acht Nederlanders en vier renners uit het groothertogdom Luxemburg.
Die acht landgenoten waren de Pieten Damen, Van Est en De Jongh en verder Jaap Kersten, Wim van Est, Gerrit Voorting, Jef Lahaye en Martin van den Borgh. Namens Luxemburg waren Charly Gaul, Jempy Schmitz, Marcel Ernzer en Aldo Bolzan van de partij.
Die laatste Luxemburger was in 1958 eigenlijk een Italiaan, geboren uit een moeder uit Siena en een vader uit Treviso. De ploeg van Gaul was in 1958 dus een NeLuxIt-ploeg.
Dat niemand daar ooit een opmerking over heeft gemaakt komt door het feit dat vader Bolzan bij het in Luxemburg gevestigde filiaal van een Italiaanse industrie werkte en Aldo vandaag precies 86 jaar geleden in Esch-zur-Alzette is geboren.
Hij is er altijd gebleven en pas in juli 1960 tot Luxemburger genaturaliseerd. Hij was op dat moment nog actief beroepsrenner, die bij zijn afscheid aan het eind van het seizoen 1961 37 overwinningen op zijn erelijst had staan.
Dat waren allemaal minder belangrijke en onbekende koersen voor het merendeel in Luxemburg zelf. Bolzan startte zes maal in de Tour de France, waarvan hij er vier uitreed. Zijn beste prestatie was een 32ste plaats in 1958, het jaar van Gauls overwinning.
Verder vertrok hij drie maal in de Giro d’Italia, waarvan hij twee maal het einde haalde. Zijn beste prestatie in zijn eigenlijke vaderland was een 45ste plaats in 1961.
Geen bijzondere resultaten, waarbij te zijner verdediging gesteld moet worden dat Charly Gaul destijds een van de beste coureurs ter wereld was en de Luxemburgers die voor hem moesten knechten, nauwelijks gelegenheid kregen zich te onderscheiden.
Aldo Bolzan liet zich tot op hoge leeftijd regelmatig bij wielergelegenheden zien als een weliswaar oude, maar vrolijke man die het zo op het oog goed naar z’n zin heeft.
Hij overleed op 21 oktober 2013 op tachtigjarige leeftijd.

09-09-2018