Albert ZWEIFEL

Geboortedatum: 7 juni 1949
Geboorteland: Zwitserland

Na België en Nederland is Zwitserland de derde natie waar traditiegetrouw goede veldrijders vandaan komen. Of kwamen, want de laatste jaren is op dat gebied niet veel meer uit het land van Wilhelm Tell vernomen.
Het zijn dus namen uit het verleden, zoals Thomas Frischknecht en diverse familieleden. En Albert Zweifel een jongere broer van Hansruedi Zweifel, eveneens een begenadigd veldrijder.
In navolging van die broer is Albert gaan veldrijden en hij beheerste het vak al snel beter en bewees dat door veelvuldig met de bloemen thuis te komen.
In het Zwitserse kampioenschap was hij vier keer de beste en in het WK was hij al drie keer triomfator geweest toen hij zich in 1979 opmaakte voor de mondiale titelstrijd in het Italiaanse Saccolongo, een dorp in de omgeving van Padua.
Hoewel de UCI-reglementen voorschreven dat een WK-parcours voor tweederde op de fiets moest kunnen worden afgelegd, was dat op de akkers van Saccolongo bepaald niet het geval.
Het had de dagen voor de titelstrijd fors geregend en de juryleden zagen op de ochtend voor de start een eindeloos modderdek liggen, waarin de duimstok maar liefst 18 centimeter diep geprikt kon worden.
Door vrijwel alle deelnemende landen werd om afgelasting gevraagd, want dit zou geen doen worden. Maar de heren van de UCI waren onvermurwbaar, hoewel ze wel bereid waren het slechtste stuk van 3,5 kilometer uit de omloop te halen.
Het hielp nauwelijks, want behoudens het stukje asfalt voor en achter de streep kon er nergens op het parcours gefietst worden. Tot de enkels zuigend in de modder en met de fiets op de nek liepen de heren coureurs moeizaam hun rondjes.
En niemand kon zo goed lopen en weerstand overwinnen als Albert Zweifel. Eric en Roger De Vlaeminck stapten onderweg af, Peter Frischknecht scheurde zijn achillespees en Kees van der Wereld beleefde de zwaarste dag uit zijn carrière.
De enige twee renners (lopers) die in de buurt van Albert Zweifel konden blijven waren een andere Zwitser met de naam Gilles Blaser en de Belg Bertje Vermeire. Zweifel behaalde die dag zijn vierde wereldtitel en op de vijfde heeft hij zeven jaar moeten wachten.
Hij was een beetje op de achtergrond geraakt en inmiddels 37 jaar. Een veteraan, maar zijn hart veerde op toen hij het parcours in het Belgische Lembeek zag. Het was weer net zo’n moddertroep als in Saccolongo en Albert werd er voor de vijfde keer wereldkampioen modderfietsen.
Je zou verwachten dat deze man na zijn carrière een beroep zou hebben gekozen als ondernemer van een wellnessbedrijf met uitgestrekte modderbaden, maar niets is minder waar. Hij werd een collega van Fred Rompelberg, organisator van fietsvakanties op het Spaanse eilnad Mallorca, waar ze niet eens weten wat modder is.
Albert Zweifel viert vandaag zijn 69ste verjaardag.

07-06-2018