Albert BOUVET

Geboortedatum: 28 februari 1930
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 20.05.2017

Een sterke renner uit de jaren vijftig. Afkomstig uit Bretagne was Albert Bouvet een keiharde coureur. Zo eentje die meestal als een dood vogeltje over de finish kwam, om maar weer eens een mooie uitdrukking uit het Kneteriaanse woordenboek te gebruiken.
Door die hardheid werd hij le Granitier genoemd. Hij won Parijs-Tours in 1956 en hij was in die jaren een trouw helper van Louison Bobet.
Bouvet was een sterk tijdrijder en hij kwam ook met veel succes uit in achtervolgingstoernooien. Hij was in die discipline vijf keer kampioen van zijn land en in het WK werd hij twee keer tweede.
Zowel in 1957 als in 1959 werd hij in de finale geklopt door zijn landgenoot Roger Rivière. In 1964 beëindigde hij zijn carrière en hij werd journalist bij Le Parisièn Liberé.
Deze krant waarvan Félix Lévitan een van de directeuren was, tekende samen met de net opgerichte sportkrant L'Équipe na de Tweede Wereldoorlog voor de organisatie van de Tour de France. Zo kwam Bouvet in de organisatie van de Tour terecht.
Dezelfde organisatie was ook verantwoordelijk voor Parijs-Roubaix, de lievelingskoers van le Granitier. Als uitzetter van het parcours spoorde Bouvet alle vergeten boerenweggetjes op, waar nog kasseien lagen uit de middeleeuwen.
Daar werden de renners overheen gejaagd en Bouvet zal er van genoten hebben. Net als het publiek, want was is er mooier dan die strontkoers als het giet van de regen en de wind over het parcours jaagt.
Een paradijs voor renners met een granieten inborst, gelijk Albert Bouvet, le Granitier. Bij leven en welzijn wordt hij vandaag 87 jaar.

28-02-2017