Alain VAN LANCKER

Geboortedatum: 15 mei 1947
Geboorteland: Frankrijk

Ik verwar Alain Van Lancker altijd met zijn naamgenoot Robert Van Lancker, die een half jaar ouder is. Het waren beide ook nog eens pure baanrenners, maar het grote verschil is dat Robert een sprinter was en Alain een zesdaagsecoureur.
Een ander niet onbelangrijk verschil is dat Robert een Belg is en Alain een Fransman. Een Parijzenaar zelfs en als zodanig kwam je, vanwege de daar in zijn tijd gelegen wielerbanen, als jong rennertje automatisch in aanraking met het pistewerk.
Alain was twee keer kampioen van Frankrijk. Als jonge prof in het onderdeel Omnium en als oude prof in het stayeren. Maar zijn reputatie ontleent hij toch vooral aan de zesdaagsen, waarvan hij er acht op zijn naam schreef.
Vier met zijn landgenoot Jacky Mourioux, twee met Patrick Sercu en één met respectievelijk Klaus Bughdahl, Cyrille Guimard en Peter Post.
Als je gekoppeld wordt aan mannen als Sercu, Bughdal en Post dan moet je welhaast over bijzondere kwaliteiten beschikken en daar ontbrak het bij Van Lancker niet aan.
De eerlijkheid gebiedt er bij de vertellen dat Peter Post in de eerste Zesdaagse van Grenoble niet met Van Lancker van start was gegaan, maar met Gerben Karstens.
De Karst was echter geblesseerd aan het karwei begonnen, als gevolg van een val in de Zesdaagse van Rotterdam, die een week eerder was verreden. Hij hield het lang vol, maar op de laatste dag was de pijn in Grenoble zo hevig dat hij besloot op te geven.
Dat besluit werd mede genomen omdat Van Lancker op diezelfde slotdag zijn maatje Mourioux verloor, die vanwege een zitvlakblessure niet verder kon. Zo kwam het koppel Post-Van Lancker tot stand en ze maakten het karwei bekwaam af.
Het was de 61ste zege van Post in een zesdaagse en voor Van Lancker zijn derde. Het was de eerste Zesdaagse van Grenoble van een lange reeks en die werd verreden op een demontabele piste, ontworpen door de Duitser Herbert Schürmann, een specialist in het bouwen van wielerbanen.
Van Lancker verrichtte op de slotavond nog een bijzondere prestatie door Fritz Pfenninger te kloppen in de finale sprint om de auto. Dat lukte in die tijd niemand, want de Zwitser was net zo gespecialiseerd in het winnen van auto’s als Schürmann dat was in het bouwen van wielerbanen.
Maar Van Lancker flikte ‘t ‘m. Alain Van Lancker, die vandaag zijn zeventigste verjaardag viert zou nog drie keer in Grenoble winnen. Twee keer met Mourioux en een keer met Guimard.

15-05-2017