Adrianus BRASPENNINCX

Geboortedatum: 5 mei 1903
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 07.01.1977

Als Shanne Braspennincx ook familie is, dan overspant de geschiedenis van deze wielerfamilie ongeveer een eeuw. In 1913 werd Gustaaf Braspennincx (1888) namelijk beroepsrenner en Shanne is dat bij de vrouwen nu ook.
Gustaaf was de oudste van drie fietsende broers. Na hem kwam Goris en Janus was de jongste en de bekendste. Van hem hebben we daarom dit uittreksel opgevraagd, omdat hij vandaag precies veertig jaar geleden is overleden.
Om het familieverhaal compleet te maken, Janus werd de vader van Piet Braspennincx, die als beroepsrenner veel met Jan Janssen optrok. Verder was hij de oom van John, Piet en Jaan. John is de geschiedenis ingegaan als de Koning der Kermiskoersen en de Koning der Smokkelaars.
Samen met dit flamboyante neefje was Janus de bekendste Braspennincx in de wielergeschiedenis. Om niet te zeggen beroemd. Hij was onder andere in 1930 Nederlands kampioen op de weg en hij won in 1932 samen met zijn vriend Jan Pijnenburg de Zesdaagse van Brussel.
Daarvoor, op 7 augustus 1928 won de toen 25-jarige Brabander, samen met Jan van der Horst, Jan Maas en Jan Pijnenburg een zilveren medaille in het nummer ploegachtervolging op de baan tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam. In de finale verloren de vier Brabanders met minder dan een seconde verschil van de Italianen.
Ook zijn zevende plaats bij het wereldkampioenschap op de weg in 1932 mag niet onvermeld blijven. Hij was toen overigens niet de eerste Nederlander, want Marinus Valentijn eindigde als zesde in dat door de Italiaan Alfredo Binda gewonnen WK.
Dat zijn de belangrijkste wielerfeiten van ´Ouwe Bras´. Janus reed overal waar ze in guldens of franskes uitbetaalden. Kermiskoersen, ploegkoersen en zesdaagsen zorgden voor brood op de plank met een dikke plak spek als beleg.
Er rijdt nu nog steeds een Braspennincx en ik zou wel eens willen weten of Shanne, met een Nederlands paspoort in Antwerpen geboren, ook familie is. Dat weet vast wel iemand.

07-01-2017