Adriano BAFFI

Geboortedatum: 7 augustus 1962
Geboorteland: Italië

Zijn vader Pierino was in de jaren vijftig en zestig een van de snelste mannen van het peloton. Hij won in de drie grote ronden dertien etappes.
Adriano was ook snel, maar hij bleef steken op zes. Vijf in de Giro en één in de Vuelta. Verder won Baffi junior een hele reeks van die Italiaanse semi-klassiekers, die bijna altijd een Italiaanse winnaar hebben.
Zijn profcarrière werd gehinderd door de ruzie die hij jarenlang met Mario Cipollini had. Dat dateert van 1994 toen de twee samen vooraan zaten in de massasprint, waarmee de eerste etappe van de Vuelta eindigde.
Ik kan me die sprint nog goed herinneren, omdat hij heel vaak op tv herhaald is. De door Baffi veroorzaakte val van Mooie Mario was volgens mij geen opzet, maar dat was Cipo niet met me eens.
In het gedrang van een massasprint is vallen soms onvermijdelijk. Ook sukkelde Baffi jaren met zijn rug, waaraan hij uiteindelijk geopereerd werd.
De Lombardijn is een van de weinige renners geweest uit het recente verleden die in de winter altijd de baan opzocht en daar een gereputeerd zesdaagsencoureur was.
Hij won er vijftien en daarmee behoort hij tot de beste Italiaanse renners in deze winterse specialiteit. Met dat aantal staat hij ergens op driekwart van de topvijftig van de wereld.
In 2002 zette hij een punt achter een rijke carrière. Hij werd vervolgens ploegleider bij de Luxemburgse formatie Leopard, de ploeg die nu Trek-Segafredo heet. De ploeg van Bauke Mollema. Daar is hij nog steeds een van de zes ploegleiders.
Adriano Baffi viert vandaag zijn 54ste verjaardag.

07-08-2016