Adolf CHRISTIAN

Geboortedatum: 3 juni 1934
Geboorteland: Oostenrijk
Overleden op: † 08.07.1999

Het was een hele verrassing toen er in 1957 een volslagen onbekende Oostenrijker derde werd in de Tour de France achter het jonge supertalent Jacques Anquetil en de Belg Marcel Janssens.
Oostenrijk, kwamen daar wielrenners vandaan? Goede wielrenners kwamen toen vooral uit Frankrijk, Italië en België en Spanje. Zwitserland, Luxemburg en Nederland waren niet meer dan een soort B-landen.
Verder kenden we nauwelijks wielrenners, zeker niet uit Oostenrijk dat met een zeer fout imago uit de Tweede Wereldoorlog was gekomen en net als de stad Berlijn nog onder supervisie stond van de Sowjet Unie en de drie westerse geallieerde landen, Amerika, Groot Brittannië en Frankrijk.
Het was de tijd van de landenploegen en die eenzame Oostenrijker Adolf Christian werd ingedeeld in de Zwitserse ploeg, met mannen als Carlo Clerici, Rolf Graf en Max Schellenberg.
Christian was een renner die vooral in het hooggebergte goed meekon, want zonder ook maar één keer in een etappe het podium te hebben bereikt, werd hij derde in de eindklassering op 17 minuten en 26 seconden van de winnaar.
Jacques Anquetil was toen pas 21 jaar en in zijn debuutjaar won hij maar liefst vier etappes en na drie weken harde koers ook het eindklassement. Een hele prestatie voor zo’n jong piepeltje.
Als die ronde door Louison Bobet was gewonnen, dan had de prestatie van Christian ongetwijfeld meer aandacht gekregen en zou hij ongetwijfeld tot de revelatie van die Tour zijn uitgeroepen, maar helaas voor Adolf trok Anquetil met zijn wonderbaarlijke resultaten alle superlatieven naar zich toe.
Maître Jacques won de Tour in de jaren zestig nog vier keer en Christian, geboren in Wenen, kwam nog drie keer terug in het Franse spektakel. Bij lange na kon hij zijn prestatie van 1957 niet herhalen en in 1962 besloot hij weer amateur te worden.
Ik was hem eigenlijk al vergeten toen ik in augustus 1999 in Wielerrevue zijn necrologie las. De goede Wim Amels schreef toen dat Christian als amateur twee keer kampioen van zijn land was geweest en dat hij de Ronde van Oostenrijk had gewonnen.
Een jaar voor zijn uitzonderlijke Tourdebuut werd hij vierde in de Ronde van Europa, een probeersel om de macht van de Tour de France te breken. Dus dat speelde toen ook al.
In zijn tweede amateurperiode won hij nog de Ronde van Hongarije. Adolf Christian overleed op 8 juli 1999 op de leeftijd van 64 jaar.

03-06-2018