Ad WIJNANDS

Geboortedatum: 10 maart 1959
Geboorteland: Nederland

In de Tour de France van 1981 ontbrak Jan Raas op de startlijst, vanwege een rugblessure. Zijn invaller in de TI-Raleigh ploeg heette Ad Wijnands, een 22-jarige renner uit Maastricht. De tweedejaars prof reed de Tour niet uit, dit als gevolg van een valpartij waarbij hij zijn knie ernstig blesseerde. Ploegleider Peter Post gaf hem bij het afscheid echter graag wat schouderklopjes mee.
Dat deed Post zelden of nooit. De man met de twijfelachtige eer nooit tevreden te zijn, was heel erg in zijn nopjes over het optreden van Adje.
Twee etappezeges had het jungske behaald en hij werd direct op het schild gehesen. Die snelle jongen kon immers op termijn Raas opvolgen als rittenkaper in de Tour en wellicht ook als veelwinnaar in de klassiekers.
Dat was het beeld dat Ad met zijn twee etappezeges had gecreëerd, zeker omdat hij eerder dat seizoen ook de Grote Scheldeprijs had gewonnen. Post had weer een goudhaantje binnengehaald.
Maar 1981 zou achteraf zijn topjaar zijn, want hoewel het daarna zeker niet slecht ging en hij nog een aantal mooie overwinningen behaalde, rolde Ad Wijnands toch langzaam in een knechtenrol.
Daar had hij vrede mee, want zoals hij terugkijkend op zijn carrière zegt: “Alles moest bij mij meezitten om vol overtuiging voor de overwinning te gaan.”
Daar bedoelt hij mee lekker droog weer en een graadje of 28. Dan ging het allemaal vanzelf en was hij wereldtop. Maar die omstandigheden komen soms wel eens voor in de Tour, maar vrijwel nooit in de voorjaarsklassiekers.
Hij heeft zich na zijn loopbaan vaak afgevraagd of hij niet beter zesdaagsenrenner had kunnen worden. Hij heeft er als gelegenheidsbaner twee gewonnen. Beide keren als de plaatselijke favoriet in de Zesdaagse van Maastricht en ook beide keren aan de zijde van René Pijnen, toen een van de beste specialisten in die discipline.
Kenners herinneren zich dat hij een oogstrelende baantred had en zich het kunstje gauw eigen maakte, omdat hij bij zijn eerste optredens in de sportpaleizen direct meedraaide alsof hij het al jaren deed.
Na zijn carrière werd Ad eigenaar van een tuincentrum. Hij heeft het jaren gedaan, maar het had niet zijn hart. Daarom keerde hij terug in de wielersport.
Dat het Limburgse cyclisme de laatste jaren weer volop meetelt, met mannen als Poels, Curvers en Dumoulin, is namelijk mede aan Ad te danken.
Met zijn bedrijf ´Ad Wijnands SportPromotion´ is hij dagelijks bezig met het begeleiden van volwassenen en kinderen die op de racefiets uit de voeten willen.
Volwassenen die als fietstoeristen alles willen weten over de techniek van fiets en fietsen en kinderen die zo graag wielrenner willen worden.
Kleine jongetjes en meisjes, zoals hij er ooit zelf één was, krijgen van de tweevoudige Tourritwinnaar de juiste adviezen hoe ze het moeten aanpakken om een goede wielrenner te worden.
Ad Wijnands wordt vandaag 57 jaar. Als je dit leest Ad, van harte gefeliciteerd.

10-03-2016