Ad van KEMENADE

Geboortedatum: 15 juni 1940
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 19.02.2007

Ad van Kemenade uit Eindhoven was in de eerste helft van de jaren zestig een van de beste amateurs van Nederland. Hij begon zijn wielerloopbaan, zoals zoveel renners in de wilde bond, ofwel de RKNWF.
Toen hij merkte dat hij wel aardig kon meekomen werd hij lid van de Eindhovense wielervereniging Wilhelmina, aangesloten bij de KNWU. Hij onderscheidde zich als amateur vooral in de vele klassiekers die in die tijd in bijna alle provincies van ons land werden verreden.
Daarin behaalde hij tal van ereplaatsen. Hij won er vier, te weten de Kersenronde, de Ronde van Twente, de Ronde van Zuid-Holland en de Ronde van Overijssel. In totaal won hij als amateur 25 koersen in binnen- en buitenland.
Ad van Kemenade viel vooral op door zijn constante presteren. Twee maal won hij daardoor het Zilveren Stuur een regelmatigheidsprijs, jaarlijks uitgeloofd door een landelijk sportblad.
De Eindhovenaar was een coureur met veel inhoud die een strak tempo kon dicteren, maar hij had ook een behoorlijke sprint in huis. Zo won hij de Ronde van Overijssel in 1965 in een massasprint door snelle mannen als Dies Kosten, Piet Braspennincx en Pierre Pellenaars achter zich te laten.
Zijn goede prestaties bij de amateurs kregen geen vervolg bij de beroepsrenners. Nadat hij niet tot overeenstemming wist te komen met de Caballero-ploeg, tekende hij in 1966 een contract bij VRP-Locomotief, een kleine ploeg waarvan de renners voornamelijk criteriums en kermiskoersen reden.
Halverwege dat jaar kreeg hij een conflict met zijn sponsor over de vergoeding van tubes en Ad was van de ene dag op de andere wielrenner af. Hij had toen al een alternatief, nadat hij een bestaand fabriekje had overgenomen dat tv-antennes produceerde.
Hij werkte dag en nacht en er was geen tijd meer om te trainen. Het bedrijf floreerde en Tevea in Veldhoven is vandaag de dag een bloeiende onderneming dat tal van producten importeert op het gebied van verlichting, telecom, consumentenelektronica, enzovoort.
Ad van Kemenade overleed vandaag precies elf jaar geleden op 66-jarige leeftijd aan prostaatkanker en dat leidde tot de oprichting van een stichting die met wieleractiviteiten en fondsenwerving de medische strijd tegen die gevreesde ziekte financieel ondersteunt.
Een mooi eerbetoon aan een talentvol renner die principes belangrijker vond dan een profcontract.

19-02-2018