Achiel BUYSSE

Geboortedatum: 18 december 1918
Geboorteland: België
Overleden op: † 23.07.1984

De enige wielrennende Buysse die geen familie is van al die andere Buysses uit Wontergem, is Achiel, want die zag het levenslicht in Lochristi en woonde vrijwel zijn hele leven in Wetteren.
Buysse was een sterk wegrenner, maar de Tweede Wereldoorlog zat een glanzende carrière behoorlijk in de weg. Het wielrennen ging in die donkere jaren gewoon door, maar met bijna uitsluitend Belgische deelnemers.
Af en toe stond er een verdwaalde Hollander of Fransman aan de start, maar van echt internationale deelname was door de bezetting van bijna geheel West-Europa geen sprake.
Zo won Achiel bij gebrek aan buitenlandse tegenstand in de oorlogsjaren drie maal de Ronde van Vlaanderen. De eerste keer in 1940 klopte hij George Christaens en Briek Schotte, de tweede keer een jaar later gaf hij Staf Van Overloop en Odiel Van Den Meerschaut het nakijken.
Nadat d’n IJzeren Briek in 1942 had gewonnen, maakte Achiel in 1943 zijn drietal compleet door Berten Sercu en Camiel Beeckman voor te blijven. Zo kom je de oorlogsjaren wel door, lijkt me.
Buysse werd in 1948 Belgisch kampioen op de weg en in datzelfde jaar won hij ook Kuurne-Brussel-Kuurne en de Grote Scheldeprijs, een koers die hij ook al in 1939 had gewonnen.
Met zijn drie overwinningen in Vlaanderens Mooiste is Buysse nog altijd recordhouder, zij het niet de enige. Eric Leman, Fiorenzo Magni, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara haalden jaren later dat kunststukje eveneens uit en ze zijn er veel beroemder mee geworden dan Buysse.
D’n arme Sjiel, werd in vergelijking tot zijn mede-recordhouders niet helemaal voor vol aangezien, omdat hij zijn zeges onder minder heroïeke omstandigheden had behaald.
Om die reden heeft men in Wetteren geprobeerd zijn reputatie wat op te vijzelen. Er staat een merkwaardig ogend standbeeld te zijner nagedachtenis in het centrum van het dorp, precies op de plaats waar de drukbereden Achiel Buysse-fietsroute begint.
Maar het mooiste eerbetoon dat men hem kon geven is het coureursbrood en de Achiel Buysse-taart die bakker Dirk Braeckman dagelijks aan zijn klanten aanbiedt. Van dat brood ga je echt beter rijden, bezweert hij, want het is lichtgrijs van kleur en bereid uit tarwe en rogge.
Niets bijzonders, zult u zeggen, maar het zijn de toegevoegde havervlokken die het ‘m doen. ‘Daar gaat ge van vliegen, zunne!’
Het is vandaag de 99ste geboortedag van Achiel Buysse, maar er valt niks te vieren, omdat hij reeds op 23 juli 1984 op 65-jarige leeftijd is overleden.

18-12-2017