Ab GELDERMANS

Geboortedatum: 17 maart 1935
Geboorteland: Nederland

Ab Geldermans was een groot talent toen hij in 1959 na Jo de Haan de tweede Nederlander was die op voorspraak van de voor een Franse ploeg werkende Rotterdamse soigneur Gerrit Visser bij een Franse ploeg kon tekenen.
Voor zijn Nederlandse collega’s was hij Appie, maar enmaal in Frankrijk noemden zijn Franse ploeggenoten Van Saint-Raphael van ploegleider Raymond Louviot hem Albertuusss, met een lange uitgehaalde ‘s’ op het eind.
Hij werd een gewaardeerde ploeggenoot, zeker toen de ploeg na een jaar fuseerde met de ploeg van Jacques Anquetil de fenomenale tijdrijder uit de jaren vijftig en zestig die vijf keer de Ronde van Frankijk zou winnen.
Ab werd de meesterknecht van Maître Jacques en de Beverwijker beschaamde het vertrouwen niet. Als hij niet voor de belangen van zijn kopman moest rijden, dan mocht hij weleens zijn eigen kans gaan en dat resulteerde in een aantal mooie successen, zoals winst in de Ronde van Duitsland en een prachtige zege in Luik-Bastenaken-Luik na een indrukwekkende solo.
In beide gevallen als eerste Nederlander. De Tour de France werd in 1960 nog met landenploegen gereden en bij zijn debuut in dat jaar verraste hij met een twaalfde plaats in het eindklassement. Een jaar later vertrok hij daarom vol goede moed als kopman van de Nederlandse nationale ploeg, maar een valpartij noopte hem tot opgeven.
In 1962 startte hij voor de derde keer in La Grande Boucle, maar nu als helper van Anquetil. Het was verreweg de sterkste ploeg in de Tourkaravaan en al na de derde rit had ploeggenoot Rudi Altig de gele trui en stonden Anquetil en Geldermans bij de eerste tien in het klassement.
In de zesde rit ging Appie mee in een ontsnapping die tot het einde stand hield en met een vijfde plaats en een winst van vijf minuten mocht hij le maillot jaune overnemen van Altig. Het sprookje duurde twee dagen. het was voor hemzelf het hoogtepunt van zijn carrière en niet zonder trots laat hij je zien dat zijn mooie vrijstaande huis die naam draagt.
Ondanks al het werk dat hij voor zijn kopman en de ploeg moest opknappen bleef hij hoog in het klassement staan en met een vijfde plaats in de eindstand evenaarde hij de beste klassering ooit door een Nederlander behaald, een mijlpaal die Wout Wagtmans in 1953 voor het eerst had bereikt.
Aan het eind van het seizoen 1966 stopte hij als actief renner om in zijn woonplaats Beverwijk een sportzaak te beginnen. Hij zou er een succes van maken, want de zaken, het zijn er inmiddels drie, die nu geleid worden zijn zijn gelijknamige zoon. Al en jaar na zijn afscheid keerde hij terug in de Tour als assistent van Wout Wagtmans omdat er dat jaar weer met landenploegen werd gereden.
De combinatie was geen doorslaand succes en een jaar later toen de organisatie vanwege het grote sportieve succes voor de Franse nationale ploeg in 1967 besloot om in 1968 weer met nationale ploegen te gaan koersen. De renners wilden niet meer met Wagtmans naar de Tour en schoven Geldermans naar voren.
Het resultaat is bekend. Jan Janssen won dat jaar de Tour, misschien wel de meest verrassende overwinning van na de Tweede Wereldoorlog en Ab Geldermans had een groot aandeel in die zege.
“Ik ben één keer ploegleider in de Tour de France geweest en gelijk met de winnaar thuisgekomen”, zegt hij nog weleens gekscherend, want hij weet donders goed dat ploegleiders de Tour niet winnen, maar de renner die dat jaar de beste is.
Zijn respect voor Janssen is nog steeds groot en hij is nog steeds diep onder de indruk van de vechtersmentaliteit, de eerzucht en de wilskracht die Janssen daar tegen ieders opinie in tentoonspreidde.
Misschien wel met een tikkie afgunst, want als er één Nederlandse renner in die tijd is geweest die de kwaliteiten had om de Tour te winnen dan was het Ab Geldermans, de sierlijke coureur die vandaag zijn 83ste verjaardag viert.

17-03-2018