Ab DONKER

Geboortedatum: 16 april 1930
Geboorteland: Nederland

Albert (Ab of Appie) Donker zag ik voor het eerst rijden in het begin van de vijftiger jaren in de Ronde van de Albert Cuyp, de beroemdste marktstraat van Nederland. Hij reed een thuiswedstrijd.
Het viel me namelijk op dat er continu ‘Appie, Appie, Appie’ werd gescandeerd en toen ik een rondje over het parcours liep, zag ik waarom. Loodgietersbedrijf Donker & Zoon stond er op een winkelruit in de Gerard Doustraat dat deel uitmaakte van het rondje.
Appie was een goede renner met een fanatieke inslag. Hij reed altijd erg aanvallend, maar hij heeft volgens mij nooit echt voor het wielrennen gekozen. Hij werkte bij zijn vader en dat ging voor.
Daarom zitten er gaten in zijn carrière. 1957 was zijn beste profjaar. Hij won de B-uitgave van de Ronde van Vlaanderen en hij reed de Ronde van Italië. Later is hij ook nog gaan stayeren.
Als loodgietersbaas ben ik hem later nog wel eens in de stad tegengekomen en jaren later ook als pensionado. Dat was een jaar of wat terug bij wijlen de RAI dernyrace van Harry Mater. Appie zag er patent uit, maar er werd niet meer gescandeerd.
Ik heb ook nog eens met hem gepraat over die-goeie-ouwe-tijd toen de Amsterdamse renners heel het land doortrokken om in Rotterdam, Den Haag en Brabant criteriums te rijden. Ze waren er goed in, want Mokum was toen een echte wielerstad met vele goede coureurs.
Het feit dat Appie nooit een echt goede prof is geworden heeft te maken met het feit dat hij de zoon was van een loodgietersbaas en min of meer gedwongen voor het familiebedrijf koos. Dan schoot het trainen er weleens bij in. Zo ging dat in die tijd.
Had je vader een winkel of verdiende hij de kost als klein zelfstandige dan was je lot bij de geboorte bepaald. Je hoeft niet door te leren, ga je vader maar helpen, hoorde je dan al op jonge leeftijd.
Ik hoop dat Ab nog steeds in goede gezondheid is, want hij viert vandaag zijn 88ste verjaardag. Daarom, lang zal Appie leven, van je hieperdepieohoera!!!

16-04-2018