Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 25 januari …

Nog tien jaar zal de heerschappij van René Pottier blijven, schreef Henri Desgrange in de organiserende krant l’Auto, nadat René Pottier op een Merckx-achtige wijze de Tour de France van 1906 had gewonnen.

Pottier was de eerste echte klimmer die de Tour heeft gekend, want in 1905 beklom hij de Ballon d’Alsace met een gemiddelde van iets minder dan twintig kilometer per uur. Hij haalde onderweg naar de top zelfs de auto van Desgrange in.

Hij presteerde het als enige om geheel fietsend boven te komen, terwijl zijn voornaamste tegenstanders af en toe een voet aan de grond moesten zetten om niet om te vallen.

Pottier was zo superieur dat hij het een jaar later in de etappe van Grenoble naar Nice presteerde om een half uur voorsprong te nemen. Hij stapte af bij een cafeetje, bestelde wat te eten en een pot bier en veegde het gerstennat pas uit zijn snor toen de achtervolgers langs kwamen. Hij stapte weer op en won de etappe.

Het was in 1905 de eerste keer dat de renners in de Tour een berg moesten bedwingen en het was een succes. In 1906 had Desgrange er nog een paar colletjes bijgedaan en Pottier bleek van een zeldzame klasse.

Hij won vijf van de dertien ritten en zijn bijnaam lag voor de hand: Le Roi René. Later zou René Vietto in de jaren dertig ook zo worden genoemd, maar Pottier was René de eerste, zoals dat bij koningen gebruikelijk is.

De bewondering voor de slagerszoon uit Moret-sur-Loing kende in het Frankrijk van toen geen grenzen en het idool besloot nog datzelfde jaar het werelduurrecord aan te vallen.

Het werd een mislukking en dat was een stevige barst in de eigenwaarde van de koning. Of dat de reden is waarom hij zich op 25 januari 1907 van het leven benam, is nooit duidelijk geworden.

Er zijn meerdere verklaringen voor zijn wanhoopsdaad, maar het zijn allemaal slechts gissingen. Veel zelfmoordenaars laten een bericht achter, waaruit de reden is af te leiden, maar zo niet Pottier.

Volgens velen was het zijn vrouw die hem tijdens zijn afwezigheid door het rijden van de Tour had bedrogen, maar ook die uitleg is waarschijnlijk ontsproten aan het brein van een romanticus.

Het mooie verhaal dat hij werd gevonden hangend aan een haak met al zijn medailles, bekers en erelinten aan zijn voeten is ook zo iets.

Het is nooit bevestigd en in een tijd toen de verslaggeving alleen van mond tot mond of door kranten werd verspreid, kon men de berichtgeving naar eigen voorkeur kleuren. Nepnieuws, toen al.

René Pottier werd slechts 27 jaar.

Foto´s: archief dewielersite.net
 

Door Fred van Slogteren, 25 januari 2017 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web