Het was me het weekje wel …

De man van de afgelopen week was natuurlijk Donald Trump, de eergisteren beëdigde nieuwe president van de Verenigde Staten. Iemand van wie een groot deel van de Amerikanen gelooft dat hij alles waar kan maken wat hij heeft geroepen. Een nieuw Messias, halleluja!

Achtentwintig jaar geleden werd hij ook al geloofd, toen hij eigenaar en naamgever werd van de Tour de Trump, wat de Amerikaanse tegenhanger moest worden van de Tour de France.

Hij had de formule niet zelf bedacht, maar de Amerikaanse sportjournalist John Tesh van CBS Sports komt die eer toe. Die was als verslaggever, een jaar nadat Greg LeMond als eerste Amerikaan de Tour de France had gewonnen, aanwezig in de Tour van 1987 en keek zijn ogen uit.

Dit moest ook in Amerika kunnen, Gods own country waar alles mogelijk is. Terug in de states zette hij zijn plan op papier en ging op pad om financiers te vinden. Ondanks het Amerikaanse succes in de Franse Tour werd het een moeilijk verhaal.

LeMond kon niet meedoen omdat hij bij een jachtpartijtje behoorlijk gewond was geraakt toen een van de andere deelnemers hem voor een enorme kalkoen aanzag en hem met hagel had doorzeefd.

Daarmee viel de belangrijkste pijler onder het plan van Tesh weg. De ondernemende, maar zeer impopulaire zakenman Donald Trump zag brood in het plan en Tesh kwam tot een akkoord met The Donald.

Toen Tesh hem vertelde dat de wedstrijd de Tour de Trump zou gaan heten, reageerde hij lachend dat het project dan gedoemd was te mislukken. Als die koers mijn naam draagt maakt de pers me met de grond gelijk omdat ik me inlaat met een sport als hardfietsen. IJdel als hij is, was hij echter snel omgepraat.

Het was een koers met acht etappes over een afstand van 1347 kilometer door de Atlantische staten, dus langs de oostkust van de USA. New York was de startplaats en in Atlantic City lag de finish.

Het was geen succes, vooral door de naam Trump. Die was in die tijd dagelijks in het nieuws door een reeks financiële en privé schandalen, die in de pers breed werden uitgemeten.

Toen een aantal van zijn bedrijven in een faillissement eindigde werden duizenden mensen werkloos en zakte zijn populariteit ver onder nul. Het I’ll get your jobs back, kwam niet over zijn lippen. Het gevolg was dat er in iedere etappeplaats hordes demonstranten stonden om aan hun ongenoegen over de naamgever van de Tour de Trump uiting te geven.

De eerste editie werd in 1989 gewonnen door de Noor Dag-Otto Lauritzen (foto 1) voor Henk Lubberding en Eric Vanderaerden. Een jaar later is de koers ook nog doorgegaan met de Mexicaan Raùl Alcala (foto 2) als winnaar voor de Noor Kvalsvoll en Erik Breukink als derde. De Breuk zou een jaar later de ronde winnen, maar toen heette de koers Tour DuPont.

Naar de naam van de sponsor DuPont de Nemours een gigantische chemische industrie met plants in heel de wereld. In Dordrecht staat een fabriek die al jaren in hoogst negatieve zin in het nieuws is. De beschuldigingen het fabriekspersoneel jarenlang te hebben blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, zijn zeer ernstig.

In 1996 werd de laatste editie van de Tour DuPont verreden met Lance Armstrong als de laatste winnaar. Ook met hem is het niet zo goed afgelopen.

Mocht Trump gisteren in zijn inaugurale rede met “Let’s make America great again” ook op het oog hebben zijn vroegere missers nog eens op te poetsen dan zou het best kunnen dat de Tour de Trump nog een derde aflevering krijgt. Over een nieuwe naam wordt al nagedacht.

Foto’s archief dewielersite.netDoor Fred van Slogteren, 22 januari 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web