Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Nu op Robert Gesink en Bauke Mollema na, al onze klassementsrenners hun zinnen op de komende Ronde van Italië hebben gezet, leek het mij gepast dit keer deze fiets aan jullie te presenteren. In de kleur van de Giro. Roze.

Zoals de gele trui in de Tour de France is afgeleid van de kleur van het papier van l’Auto, de organiserende krant (ik weet dat er ook een andere lezing bestaat), zo is de roze leiderstrui in de Ronde van Italië afgeleid van de kleur van het papier van La Gazetta dello Sport.

Alleen al die naam brengt je in wielerextase, hoewel het gewoon ‘sportkrant’ betekent. De Italiaanse taal suggereert ultieme schoonheid vooral in Bel Canto en dat valt vertaald nog wel eens tegen.

De naam van Giacomo Casanova, de grote Latijnse lover uit de achttiende eeuw die iedere vrouw wist te verleiden, vereenzelvig je met boudoirs met romantisch kaarslicht, roomblanke damesborsten en veel te veel ondergoed.

Die naam klinkt langzaam uitgesproken als een gedicht van Dante, maar als je weet dat die naam in het Nederlands Gerrit Nieuwenhuis betekent, dan is de opgewekte stemming direct verpest. 'Gerrit Nieuwenhuis', welke vrouw wil daar nou haar eerbaarheid aan offeren?

Maar terug naar de fiets. Het roze van de Italiaanse leiderstrui heeft ooit iemand geïnspireerd om dit juweeltje uit de oude doos geheel in een unieke Girofiets te veranderen. Het oorspronkelijke merk is daardoor helaas verloren gegaan, maar who cares?

Het is ook als naamloze een prachtig fietsje van lang voor Christus, als je de dag dat Tullio Campagnolo hele groepen fietsonderdelen ging assembleren als het keerpunt in de techniek van de racefiets neemt.

Let op de minutieuze boorgaten die ter versiering in de remmen, de remgrepen, de zadelpen, de stuurnok en het trapstel zijn aangebracht en die ook nog eens rood zijn ingekleurd.

Iemand noemde dit exemplaar in mijn bijzijn eens een rijdende zuurstok. Die respectloze barbaar is sindsdien niet meer welkom bij Peter R. de Fiets. Laat die zich maar tot de verzamelaars van Merciers beperken. Bah !!! 

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 10 januari 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web