Het was me het jaartje wel …

Het dames-wielerseizoen 2016 zit erop. Inmiddels is het de eerste dag van 2017 en de meeste rensters zijn zich al hard aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. Kortom, tijd voor een terugblik want, wat was het een verdomd mooi wielerjaar!

Om even duidelijk te maken hoe mooi 2016 is geweest voor het dames wielrennen heb ik even alle podiumplaatsen van internationale kampioenschappen op een rijtje gezet:

-Anna v/d Breggen (foto 1 met vlnr. Kirsten Wild, Marianne Vos, Amy Pieters en Anna): Olympisch kampioen wegrit en brons op de tijdrit; Europees kampioen op de weg en zilver EK tijdrijden.
-Ellen van Dijk: Europees kampioen tijdrijden en zilver op het WK tijdrijden.
-Kirsten Wild: Zilver op het WK, wegrit; Europees kampioen afvalrace; Europees kampioen puntenkoers; Brons op het EK scratch; Zilver op het EK omnium; Brons (met Nina Kessler) EK koppelkoers en Zilver op het WK scratch.
-Elis Ligtlee (foto 2): Olympisch kampioen keirin; Europees kampioen, keirin (U23); Europees kampioen, sprint (U23); Europees kampioen, 500m (U23); Europees kampioen, teamsprint samen met Laurine van Riessen (U23); Brons op WK, 500 meter.
-Maud Kapteins: Brons op WK veldrijden (U23).
-Thalita de Jong: wereldkampioen veldrijden; Europees kampioen op de weg (U23).
-Laura Smulders (foto 3): Zilver WK tijdrit BMX.
-Merel Smulders: Europees kampioen op de tijdrit BMX.

Een hele lijst met hoofdprijzen en podiumplaatsen op de grote internationale toernooien. Geweldige successen nog afgezien van alle medailles en podiumplaatsen bij wereldbekerwedstrijden en belangrijke internationale wegwedstrijden.

Denk maar eens aan Thalita de Jong in de de Giro, Marianne Vos tijdens La Course en de prestaties van Chantal Blaak in de loodzware voorjaarsklassiekers. Ik mag dus wel zeggen dat 2016 in meerdere opzichten een succesvol jaar was voor onze wielrennende dames.

Vooral de successen bij de Olympische Spelen hebben tot de verbeelding gesproken en zijn goed in de media belicht. Dat laatste kunnen we niet altijd zeggen omdat de prestaties bij EK’s en WK’s nog wel eens met een enkel regeltje worden afgedaan.

Juist die aandacht van de media is zo belangrijk om bij jonge meisjes de interesse voor onze mooie sport te wekken. Gelukkig zien we de laatste jaren een opmerkelijke toename van het aantal jonge meiden die het wielrennen, veldrijden of mountainbiken enthousiast oppakken!

Helaas lijkt het bij de jeugd te blijven hangen en is de doorstroming naar de junioren en de elite-dames nog steeds summier. Het elitepeloton groeit nog wel maar voor het merendeel met dames die vanaf hun negentiende of ouder zijn begonnen. Dat is ook super, maar het is jammer dat er niet meer talent vanuit de jeugd doorstroomt. Hoe komt dat?

Ik denk dat vele van hen een tussenstap missen. Hiermee bedoel ik dat zodra je negentien bent je in de elite categorie gelijk met Van der Breggen, Vos en Van Vleuten aan de start staat. Er is wel het alternatief van de amateurklasse, maar daar worden nog niet veel wedstrijden voor georganiseerd.

Kortom, veel meiden die de sport wel heel leuk vinden, maar naast werk en school dat hoge niveau niet aankunnen of willen, verliezen de moed en stoppen dan al gauw met wedstrijdrijden.

Hopelijk komt daar in de komende jaren verandering in, want ook de KNWU ziet wel in dat het dameswielrennen toe is aan een extra categorie met een eigen wedstrijdkalender. De toppers kunnen daardoor nog meer professionaliseren en de meiden die de topsport niet ambiëren kunnen hun hobby ook blijven uitoefenen op een leuk niveau.

Gelukkig doen met name Anna van der Breggen en Marianne Vos erg hun best om het jonge meisjes warm te maken voor de wielersport. Zo was Anna laatst nog te zien in een aflevering van Zapp Sport. In dit programma kunnen kinderen een vraag stellen over hun sport aan een sportheld(in) die hier natuurlijk expert in is.

Marianne Vos ging haar in hetzelfde programma al eens voor. Daarin komt de toen tienjarige Celine van Houtem (foto 4) voor, die inmiddels een veelbelovende elitedame is. Een mooi voorbeeld, hoe een sportheldin als Marianne een jong meisje inspireerde om door te zetten.

Ze staan nu regelmatig samen aan dezelfde startlijn in wedstrijden voor elitedames. Marianne kennende zullen die twee vast nog wel eens een praatje maken.

Foto’s: © Cor VosDoor Renske van Rijswijk-Doedée, 1 januari 2016 13:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web