Ferdi Kübler (1919-2016)

Op de valreep van het jaar is ons een van de grootste legendes uit de wielerhistorie ontvallen. De Zwitser Ferdi Kübler, winnaar van de Tour de France in 1950 en wereldkampioen in 1951, werd 97 jaar.

Samen met zijn landgenoot Hugo Koblet behoorde hij direct na de Tweede Wereldoorlog tot de top van het internationale cyclisme. Die werd verder gevormd door de Italianen Gino Bartali en Fausto Coppi, de Fransen Louison Bobet en Jean Robic en de Belgen Rik Van Steenbergen en Stan Ockers.

Kübler was in zijn hoogtijdagen zeker een gelijke van deze grote mannen. Zijn Touroverwinning is wel eens afgedaan als ‘in de schoot geworpen’, omdat de twee Italiaanse ploegen zich terugtrokken na door Franse supporters te zijn belaagd.

Maar Kübler moest nog wel afrekenen met Bobet en met Ockers. In de vermaarde etappe, bekend gebleven door de anekdote rond de Noord-Afrikaan Abdelkader Zaaf, rekende hij vakbekwaam af met die twee concurrenten.

Met een zesmansploeg (Zwitserland behoorde tot de zogenaamde kleine landen, net als Nederland) moest hij het opnemen tegen de Fransman en de Belg die allebei elf knechten tot hun beschikking hadden.

Kübler deed dat door te ontsnappen op een moment dat Bobet even niet oplette. Ockers was wel attent en gezamenlijk gaven ze alles om de Fransman zoveel mogelijk achterstand te bezorgen. Onderweg pikten ze de restanten van de kopgroep op, bij wie de Nederlander Wim de Ruyter.

De Rotterdammer bood direct zijn diensten aan bij Kübler die geen landgenoot meer bij zich had. Zo ging Ockers op het rooster en besliste Kübler de Tour min of meer in zijn voordeel.

In de laatste tijdrit volgde de genadeslag voor de Belg en zo won Dolle Ferdi overtuigend de Tour de France van 1950. Behalve het wereldkampioenschap heeft Kübler daarna nog heel wat gewonnen.

Hij is de geschiedenis ingegaan als een van de grootste renners aller tijden, al kon hij geen tweede maal de Tour meer winnen. Wel won hij nog een aantal klassiekers, zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl en de monsterrit Bordeaux-Parijs.

Na zijn carrière verdiende de Adelaar van Adleswill jarenlang zijn brood als skileraar, terwijl hij ook een paar jaar ploegleider is geweest van de Zwitserse Tebag-formatie. In 1999 werd hij uitgeroepen tot de beste Zwitserse sportman van de twintigste eeuw.

Sinds 2000, het jaar dat Gino Bartali overleed, was hij de oudste nog levende Tourwinnaar, een titel die nu overgaat naar Roger Walkowiak, de Tourwinnaar van 1956, die op 2 maart aanstaande, bij leven en welzijn, negentig jaar wordt.

Foto’s: archief dewielersite.netDoor Fred van Slogteren, 31 december 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web